„Köszönjük,
Reggeli gyors

Karácsony: Egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a szenteltvíztartóba

24/01/2022 11:25

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

 | Szerkesztő: Bohus Péter

Karácsony Gergely főpolgármester a városligeti Zene Háza átadása kapcsán az erőszak termékének nevezte a beruházást. Emlékezetes ugyanis, hogy az állam verőemberekkel távolította el a fák kivágása és a park megváltoztatása ellen tiltakozókat. Parkot beépíteni a 21. században értelmetlen, de Orbán máris olyat mondott, ami arra utal, kész megszegni a főpolgármesternek és a budapestieknek szóló ígéretét. És milyen kultúrfölényről beszélt?

2022. január 24. Reggeli gyors - részlet 22.01.24. Karácsony Gergely
07:16
00:00

Ha már megépült, azt szeretném, hogy szolgálja a magyar kultúrát - mondta a Reggeli gyorsban Karácsony Gergely főpolgármester, akit a hétvégén átadott Magyar Zene Háza építési körülményeiről és arról, kérdeztek, mit hoz a jövő a fővárosban. Erről szombaton igen erős posztot írt.

Karácsony továbbra sem érti, hogy azok az épületek, amiket a Városligetben építettek, miért nem valahol máshol épültek meg, és hogy miért nem hagyták meg a parkot parknak, és hogy a miniszterelnök az átadáson miért beszélt arról, hogy ez a beruházás csak egy torzó, és hogy a város polgárainak és az általuk megválasztott városvezetés akarata ellenére miért erőlteti tovább a projektet. A műsorvezető felvetésére, hogy a Zene Háza az egy lápon nőtt virág, Karácsony korrigált, szerinte valójában a Városliget egy mocsár, ezért is élnek ott "fantasztikus platánok", és növények, amik jól érzik magukat.

Átadták a Magyar Zene Házát
 
Átadták a Magyar Zene Házát
 
Budapest, 2022. január 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a Liget Budapest projektben elkészült Magyar Zene Háza megnyitójára 2022. január 22-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Benko Vivien Cher
 

 

Aggódva gondol Karácsony arra, hogy esetleg tíz év múlva, amikor esetleg megszoktuk és megszerettük azokat az épületeket, egyszer csak azt vesszük észre, hogy a sorra pusztulnak ki a 150 éves platánfák körülötte, amelyeknek a vízellátását most tönkreteszi ez az épület. Az egész Városliget projekt értelme olyan szempontból felfoghatatlan, hogy a 21. században egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a Szenteltvíztartóba egy templomban, ami talán belefér, csak tönkreteszi azt, amiért ott vagyunk.

"Ennek az épületnek a létrejöttét gyomorforgató folyamat tette lehetővé" - mondta Karácsony emlékeztetve arra is, hogy a kormánytöbbség egy külön törvényt is hozott arról, hogy semmilyen törvény ne vonatkozzon a Városligetre, tehát minden korábbi jogszabály, amit fideszes testületek hoztak meg, hogy a Városligetbe egy kutyaólat se lehessen építeni, felülírta a Városliget törvény, és hogy az egészet 99 évre állami vagyonkezelésbe adták. Tehát nem nagyon lehet mit kezdeni az építkezéssel, de Karácsony szerint mégiscsak van lehetőségük: jogi értelemben nagyon kevés dolgot tud csinálni a főváros, piszkálódni tud, de csak politikailag tudja ezt megakadályozni.

A főpolgármester beszámolt arról, hogy korábban azt a kompromisszumot ajánlották a kormánynak, hogy azokat az épületeket, amiket elkezdtek, azokat fejezzék be, ilyen volt a Zene Háza is, vagy a Néprajzi Múzeum az egykori Ötvenhatosok terén, de ne építsenek újat.

"Szerintem ez volt a józan kompromisszum" - mondta. Szerinte most annál "biztosan jobb a helyzet", mintha félkész épületeket, betonszarkofágokat nézegetnénk évtizedeken keresztül. De a kompromisszum arról szól, hogy nem megyünk tovább, mondta. Ehhez képest a miniszterelnök az átadón - "túl azon, hogy nagyon rossz értelemben beszélt a magyar kultúrfölényről és expanzióról", de még ennél is "rosszabb", hogy azt mondta, a Városliget most csak egy torzó, amit folytatni kell. "Én főpolgármesterként minden erőmmel azon vagyok, hogy a Liget az park maradjon és ne építési terület".

Szóba került az ellenzék által kezdeményezett népszavazás is, amelyre a múlt héten gyűjtötték össze a szükséges számú aláírást. Karácsony szerint így most van közjogi lehetőség, hogy április 3-án lehessen Fudanról és az álláskeresési járadék kiterjesztéséről népszavazni. (A választások napján ugyanis már lesz egy népszavazás: a kormány kezdeményezésére az óvodások nemváltásával kapcsolatban kell majd véleményt formálniuk a választópolgároknak).

Karácsony elmondta, hogy a népszavazási törvény "kicsit más menetrendet határoz meg abban az esetben, ha már más kérdésben ki van írva egy népszavazás", de szerinte ezekről a kérdésekről is lehet szavazni. Ha ez mégsem így lesz, az Karácsony szerint "azért lesz, mert a Fidesz és az általa befolyásolt választási szervek nem sürgetik magukat a folyamattal, a hitelesítéssel és a kiírással. Ez is egy világos üzenet lesz, hogy a Fidesz nagyon fél ezektől a kérdésektől és nem szeretné, ha az emberek elmondanák a véleményüket.

Ugyanakkor a Fidesz a saját kérdéseit meg erőlteti, "amelyek nyilván teljesen abszurd és a népszavazás filozófiáját pontosan megfordító és manipulatív kérdések, és nem a valódi népakaratot fejezi ki" - mondta Karácsony, aki szerint ebből is látszik, hogyan viszonyul a Fidesz az állampolgári akarathoz, és a Fidesz gyávaságát jelenti.

Karácsony értékelte, hogy az "ellenzék nagyjából húsz nap alatt összegyűjtött 470 ezer aláírást, ami azt mutatja, hogy ott voltunk az emberek között, az ellenzék bír azzal az erővel, ami elvisz a kormányváltásig". Nem becsülné le az ellenzék teljesítményét, hiszen karácsonyi időszakban, a szünetet nem számítva "ez az a tempó, amivel a Fidesz a saját petíciójához gyűjtötte az aláírásokat, nyáron, egy sokkal könnyebb időszakban, online is. Ez viszont valódi személyek aláírásai, amit ellenőrizni fognak a szervek" - mondta a főpolgármester.