„Klubrádió
Megbeszéljük...

Karácsonyt Baranyi győzelmére emlékezteti, ahogy Márki-Zay megérkezett a politika fókuszába

13/10/2021 23:30

| Szerző: Klubrádió/szg

A hasonlat talán túlzó – mondta Karácsony Gergely –, de amikor két éve az önkormányzati választás előtt Ferencvárosban szinte minden párt beállt egy jelölt mögé, mégis Baranyi Krisztina, egy civil induló nyerte meg fölényesen a választást. Most úgy tűnik, hogy valami ilyesmi történik velünk országosan”, és az a lelkesedés, amely Márki-Zay Pétert berepítette a politika fókuszába, olyan szavazóktól jön, akiknek a támogatása kell az ellenzék győzelméhez. Arra a kérdésre, hogy mi a helyzet az sms-es, zsarolásos ügyben, azt mondta: van néhány ilyen üzenet a telefonján, de egyelőre nem akarja nyilvánosságra hozni őket.

2021. október 13. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Karácsony Gergely - 2021.10.13.
27:54
00:00

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP volt előválasztási miniszterelnökjelöltje csaknem félórás interjút adott a Klubrádiónak. Először arról kérdezte tőle műsorvezetőnk, Bolgár György, hogy mivel zsarolta őt, mint főpolgármestert Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. Karácsony azt mondta: „van néhány ilyen sms a telefonomon, de úgy gondolom, hogy inkább talán nem most kell erről beszélgetnünk”. Nekem nagyon szimpatikus az a helyet, ami kialakult, ismerem a polgármestertársaimat, és tudom, hogy milyen nyomás alá helyezik őket a koalíciós partnereik, amit nem tekintek szerencsés eszköznek. A magam részéről nehéz pályán edződtem, mert Zuglóban voltam polgármester, rám ez nincs hatással, csak azért elhangoztak mondatok”. Hozzátette: azzal szeretne megnyugtatni minden ellenzéki szavazót, hogy ahol az előválasztás része a demokratikus kultúrának, ott sokkal keményebb viták vannak, példaként azt említette, hogy mit mondott Kamala Harris Joe Bidenre, akik most alelnök és elnök.

„Fenntartva amit mondtam, és azt, hogy ezek az üzenetek talán egyszer majd napvilágot látnak, én most kiszállnék ebből az eszkalálódó konfliktusból” – fűzte hozzá. Műsorvezetőnk megkérdezte: úgy kell-e ezt elképzelni, hogy „Gyurcsány küld neki egy sms-t, hogy van egy adott előterjesztésed, a DK-sok nem fognak ebben támogatni, gondold meg”. Karácsony erre hallhatóan elmosolyodott, és azt mondta: nem, ennél nagyobb politikai léptékről van szó.

Márki-Zay Pétert azért támogatja, mert benne látja az esélyt, hogy az ellenzék megnyerheti a választást. A saját programját nem dobta el, hanem olyan belátásra jutott, hogy annak érvényesüléséhez őt kell támogatnia, tudva, hogy Dobrev Klára kiváló ember és a DK megkerülhetetlen része az ellenzéki politikának. Mindenkit arra kért, hogy Márki-Zayt támogassa és mindenkit arra biztat, hogy picit higgadjon le – fogalmazott a főpolgármester.

Közölte: nem rendíti meg, hogy párttársai közül többen Dobrev Klárát támogatják. Percről-percre magabiztosabb abban, hogy jó döntést hozott, nem is tudja, hogy kapott-e annyi melegszívű, támogató üzenetet az őt körülvevőktől, mint a visszalépés óta. Azért Márki-Zay Pétert támogatja, mert amit tud a Fidesz kampánytervéről, hogy „összegyurcsányozza” az ellenzéket, és kik azok a szavazók, akiken múlik majd a kampány: a bizonytalanokon, akik jellemzően kis településen élnek, és politikailag közelebb állnak Márki-Zayhoz, mint hozzá vagy Dobrev Klárához.

Akik a programja miatt támogatták, azoknak azt mondta: ha átütő sikert aratott volna az előválasztáson ezzel a budapesti háttérrel, akkor nem lépett volna vissza. Nagyon megtisztelő a sok szavazat, amit kapott, de „nem érzi, hogy egy olyan koalícióval meg lehet nyerni a választást, amit ő vezet”. Ez részben keserű tapasztalat, de őt nem a saját pozíciója, hanem a cél érdekli – mondta a Párbeszéd társelnöke. Ha Márki-Zay miniszterelnök lesz, akkor „nem tudja nem képviselni” az ő programját, mert hatpárti koalíciót kell vezetnie.

Szerinte Márki-Zay Péter hordozza a változás esélyét, az ő megjelenése új helyzetet teremtett a politikában. Kicsit az jutott eszébe, „bár a hasonlat talán túlzó” – mondta –, amikor két éve az önkormányzati választás előtt Ferencvárosban szinte minden párt beállt egy jelölt mögé, és mégis Baranyi Krisztina, egy civil induló fölényesen megnyerte a választást. „Most úgy tűnik, hogy valami ilyesmi történik velünk országosan”, és az a lelkesedés, amely Márki-Zay Pétert berepítette a politika fókuszába, a kispadról behozta a nagypályára, olyan szavazóktól jön, akik az ellenzékkel szemben is kritikusak. Ezek a kritikák lehet, hogy néha túlzóak, túl erős mondatokat eredményeznek ebben a felfokozott helyzetben, de az ő támogatásuk kell ahhoz, hogy az ellenzék győzelmet arasson – hangsúlyozta. Úgy látja, legalább félmillió szavazót kell behozniuk az ellenzéki táborba, vagy különben Orbán Viktor marad. Szerinte egyébként a Fidesz sokkal nehezebben tud majd mit kezdeni Márki-Zayjal.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Karácsony Gergely / Facebook

Megbeszéljük...
2021. október 13., szerda 16:05
Műsorvezető: Bolgár György