„Klubrádió
Reggeli gyors

Karácsony: A kormány magyar adófizetői pénzt adna kínai terjeszkedésre

12/04/2021 11:33

| Szerző: Klubrádió/szg

Karácsony Gergely főpolgármester közölte: megállapodtak a kormánnyal a tervezett Budapesti Diákvárosról, és ennek a megállapodásnak minden elemét betartották. Ezzel szemben hozná a kormány a Kínai Kommunista Párt világnézetét alapító okirata szerint képviselő Fudan Egyetem kampuszát a fővárosba, magyar adófizetői pénzből, miközben félő, hogy nemzetbiztonsági kockázata is van a dolognak. Hangsúlyozta, mindent megtesznek, hogy az eredeti beruházás valósuljon meg, amely diákok lakhatási körülményeit javítaná és nagy zöld fejlesztést jelentene.

2021. április 12. Reggeli gyors - részlet 21.04.12. Karácsony Gergely
08:45
00:00

A kormány sajtóhírek szerint 540 milliárd forintból építené fel a kínai Fudan Egyetem kampuszát a IX. kerületben. Karácsony Gergely főpolgármestert kérdeztük, aki elmondta: a Diákváros terveit ők is néhány napja látták, azt tudják, hogy a tervezés régóta tart, és a kormány ezzel, illetve a soroksári Duna-ág kotrásával, revitalizációjával, és a csepeli nagyerdő, park tervezésével a világ egyik legismertebb, zöld elkötelezettségű, norvég tervezőirodáját bízta meg. Ennek a látványterveit mutatták be, de nem csak azok van készen, hanem az egész koncepció.

Eddig is azt sejtették, hogy Orbán Viktornak ez inkább az olimpiai falu lehetőségét jelenti, mint diákvárost, de a kerületek (amelyek között van ellenzéki és kormánypárti vezetésű is), tudták támogatni, akárcsak a főváros. Ehhez képest a kínai érdekeltségeket szolgáló, ezeket a terveket ledaráló, a város és az ország érdekei szempontjából hátrányos beruházás nem fér bele az elképzeléseikbe. Kötöttek egy konkrét megállapodást a kormánnyal, amelynek ők minden elemét betartották – jegyezte meg –, és annak fontos része volt, hogy az említett helyszínen diákváros épül. A szerződés megsértése megtámadható, de reméli, hogy nem jutnak el eddig.

Gulyás Gergely miniszter megpróbálta úgy beállítani a dolgot, mintha a Fudan egyetem is a diákváros-koncepcióba illeszkedne; „hát a nagy túrót” – fogalmazott Karácsony Gergely. A diákváros azt a problémát orvosolná, hogy a Budapesten tanuló fiatalok tízezrei kénytelenek méregdrága albérletekben lakni. Menne a kukába a csepeli parkerdő, a zöld fejlesztés is.

Hangsúlyozta: a főváros és a IX. kerületi önkormányzat kisebb részben tulajdonos ezen a területen, és a szabályozási eszközök is náluk vannak, nem fognak belemenni ebbe a rossz alkuba. Tudják, hogy ezek az önkormányzati eszközök végesek, de mindent meg fog tenni, hogy ez ne épüljön meg, az eredeti beruházást valósítsák meg. Nem akarják a Kínai Kommunista Párt ideológiájának oltárán feláldozni több tízezer budapesti lakhatását és a város zöld fejlesztését.

 
KarácsonyGergely Forrás: FacebookFacebook
 

A főpolgármester közölte: a Fidesz olyan egyetemet akar felépíttetni magyar adófizetői pénzből, ahol nem is elsősorban magyar diákoknak nyílna meg lehetőség, és amelynek az alapító okiratában szerepel a Kínai Kommunista Párt világnézetének képviselete. Eközben a magyar kormány elüldözte a CEU-t, amely magánpénzből jött létre, és a nyugati, atlanti értékekre épít. Ez történelmi fordulat a miniszterelnök politikai pályafutásában - fogalmazott. Nemzetbiztonsági kockázata is van a dolognak, hiszen több szakértő szerint ezek az egyetemek a kínai titkosszolgálat működésének kiindulópontjai is, és Magyarország már így is túl közel került a kínai gazdasági érdekekhez. Karácsony Gergely azt mondta: lehet Kínával gazdasági téren együttműködni, de nem kell elfogadni az ottani diktatúra által képviselt világnézetet. Ez az ország elég sokat szenvedett már diktatúrák árnyékában, nem kell ezt folytatni – tette hozzá.

Reméli, hogy az egészből nem lesz semmi, és úgy gondolja, hogy egyébként tíz emberből kilenc nem meggyőzhető ennek a beruházásnak a szükségességéről.

Az interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors
2021. április 12., hétfő 07.35
Műsorvezető: Szénási Sándor