„Vásároljon
Esti gyors

Kapcsolati erőszak a járvány alatt: a rendőrség nem tájékoztat

9/03/2021 22:48

| Szerző: Klubrádió/szg

Szél Bernadett azt akarta megtudni a rendőrségtől, hogy a tavaszi és őszi veszélyhelyzet alatt hány esetben hoztak a tudomásukra kapcsolati és családon belüli erőszakra utaló körülményt, de azzal a szerinte döbbenetes válasszal utasították el, hogy nincsenek ilyen adataik. Azért az kiderült a Belügyminisztérium honlapjáról, hogy tavaly jelentősen nőtt a kapcsolati erőszakos esetek és a kiadott távoltartási végzések száma is – mondta a független képviselő.

2021. március 09. Esti gyors / részlet, Szél Bernadett (21.03.09.)
04:20
00:00

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő próbálta kikérni az orosz és a kínai vakcina beszerzéséről szóló dokumentumokat, és a kérését azzal az indokkal dobták vissza, hogy veszélyeztetné a védekezést. Szerinte teljesen abszurd a helyzet, egy járványban bármi, a járvánnyal kapcsolatos információ, nem veszélyezteti, hanem elősegíti a védekezést. Ennek szellemében próbálja megszerezni a közérdekű adatokat. Megjárta a szokásos köröket, Kásler Miklós, Pintér Sándor minisztériuma, „propagandaminisztérium”, operatív törzs, mindenki azt mondta, hogy nem küldik át a szerződéseket, mert veszélyezteti a munkájukat, ha ezzel foglalkoznak. Így akkor jön a 45 napos hosszabbítás, és gondolja, Müller Cecília kiadja, még mielőtt ez a határidő lejárna és egy képviselőnek válaszolnia kellene. Mindenki életét megnehezíti, hogy nincsenek fix igazodási pont, nincsenek olyan adatok, amelyek alapján az emberek bizalma erősödhet a döntésekben, akár a saját életükre vonatkozóan dönthessenek – hangsúlyozta.

A járvánnyal összefüggő bezártság és összezártság olyan konfliktusokat gerjeszthet, amelyek ott szunnyadnak a háttérben egy-egy családnál vagy közösségben. Szél Bernadett ebben az ügyben is érdeklődött a hatóságoknál, és ahogy fogalmazott, döbbenetes indokkal utasította el megkeresését az  Országos Rendőr-főkapitányság, úgy reagált, hogy nincsenek ilyen adatai. Szó szerint idézte a választ, amely így szól: „a kapcsolati erőszak körében értékelendő, emberi méltóságot súlyosan sértő, megalázó és erőszakos magatartással kapcsolatos bejelentések statisztikai adatainak leválogatására alkalmas nyilvántartással az Országos Rendőr-főkapitányság nem rendelkezik, erre alkalmas csoportosítású adatgyűjtést nem végez.”

Azért tudott szerezni számokat, kiderült, hogy elég jelentősen, 44 százalékkal nőtt az elrendelt távoltartási végzések aránya a tavaszi veszélyhelyzet alatt. A Belügyminisztérium honlapjáról annyit derített ki, hogy csaknem kétharmadnyival nőtt a regisztrált kapcsolati erőszakos esetek száma az egy évvel korábbihoz képest.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay

Esti gyors
2021. március 09., kedd 18:40
Műsorvezető: Kárpáti Iván