„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kálmán Olga: a nagy tisztogatás nem jó

12/11/2019 07:43

| Szerző: Klubrádió

Pezsgő, sokszínű kulturális életet szeretne látni Budapesten az új kulturális főtanácsadó. Nagyon hiányoznak neki a élettel teli közösségi terek.

 

 

Kálmán Olgáról két hír jelent meg a közelmúltban, az egyik, hogy belépett a Demokratikus Koalícióba, a másik, hogy a főváros kulturális főtanácsadója lett.

Az elsővel kapcsolatban elmondta, hogy soha nem tartozott egyetlen politikai közösséghez sem, hiszen újságíró, és ő nem is változott meg. Ami más lett, az a politikai hangulat. Az EP-választásokon lehetett érzékelni, hogy nagyon sok ember akar változást. S ha már belement  a főpolgármester-jelöltségbe, az előválasztásba, akkor nem tehette meg, hogy ez a lendület csak három hétig vigye, egyszerűen tovább kell dolgoznia.

Kulturális főtanácsadóként az az első tanácsa, hogy ne kezdjenek nagy tisztogatásba, az nem tesz jót. Sokszínű kulturális életet szeretne teremteni a fővárosban, ahol az is talál magának programot, aki a népnemzeti eszmékkel szimpatizál, és az is, aki az alternatív művészet híve. Ehhez persze pénz is kell, mint ismert a tao átalakításával sok műhely került veszélybe, azért Kálmán Olga azt javasolja, hogy a fővárosi beruházások értékének 1 százalékát kulturális célra fordítsák.

Fájóan hiányoznak a főtanácsadó szerint a közösségi terek. Talán emiatt vonulnak vissza a budapesti művészek. Itt nem hatalmas épületekről van szó, hanem meglévő terekről, például a kerületi könyvtárakról. Ezeket kellene megtölteni élettel, programokkal.

Persze fontosak a nagy fesztiválok is, ezek teszik turisztikai célponttá Budapestet, és jó ha a látogatók nem csak egy legénybúcsúra emlékeznek, hanem egy jó koncertre, kiállításra is, ha a magyar fővárosról van szó.

Kálmán Olga kifejezett célnak tartja azt is, hogy, bővítsék a szabad médiumok körét. Ne hagyják, hogy a kormány a be nem hódoló orgánumokat kivéreztesse.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos.

Megbeszéljük
2019.11.11. 16:00
Műsorvezető: Szénási Sándor