„Klubrádió
A lényeg

Programbemutatót tartott Karácsony Gergely

22/09/2019 14:40

| Szerző: hvg.hu/Klubrádió

Karácsony  Gergely  azt mondta, büszke arra, hogy  számos vita után egy egységes ajánlatot tudnak letenni az asztalra.

Szerinte  a vita mellőzése a budapestiek lenézése, mert nem veszik őket komolyan. Mint mondta, a jelenlegi főpolgármester semmit nem árult el arról, mit szeretne, csak az derült ki, hogy szerinte a főváros vezetőjének jóban kell lenni a kormánnyal. Karácsony Gergely programjának első része egy „Budapest alkotmány”, amelyre szerinte azért van szükség, hogy legyenek szilárd alapjai a politikájuknak, szemben a Fidesz folyton változó, sodródó politikájával. Közjogilag ugyan ez kevésbé fontos, de politikailag nagyon fontos, hogy világos értékek mentén szövetkezzenek a budapestiekkel és újragondolják, milyen várost szeretnének.A politikus programjának első fejezete az egészségüggyel foglalkozik. Azt mondta:ma tíz emberből nyolc olyan betegségben hal meg, amit egy jobb ellátással meg lehetett volna előzni. 

Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum korábbi jelöltje arról beszélt, minden korábbinál átláthatóbb Budapestet kell csinálni , minimális követelmény, hogy az önkormányzat szerződései nyilvánosak legyenek, de egy jól kereshető adatbázisba kell rendezni minden gazdálkodási adatot. „Antikorrupciós szobákat” állítanak fel, ahol az érdeklődő polgárok és újságírók hozzáférhetnek az információkhoz. A fővárosi önkormányzatban meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a civil szervezetek fizikai teret kapjanak a fővárosi önkormányzatban és egy jól áthatható pályázati rendszerrel segítse őket. Kerpel  Fronius Gábor az úgynevezett részvételi költségvetésről is beszélt, ez annyit jelentene, hogy a költségvetés egy részéről a polgárok közvetlen szavazással dönthetnének. Kerpel - Frónius szerint október 13-a után új időszámítás kezdődik. 

Kálmán Olga a DK által támogatott korábbi főpolgármester-jelölt azt mondta, az emberi méltóságunk okán jogunk van a szabad kultúrához, a szabad oktatáshoz és a szabad sajtóhoz. Szerinte a három korábbi jelölt programjai közt nincsenek markáns különbségek, mindannyian vissza akarják venni Budapestet. Kálmán Olga bírálta Tarlós Istvánt, aki soha nem szólalt fel az oktatás vagy az egészségügy leépítése ellen.

Közben kitakart lajstromszámú hajóról zavarták meg Karácsony Gergely programbemutatóját – írja a hvg. Percekig harsogott a cirkuszi induló. A hajóban eltakart arcú emberek voltak. A cirkuszi induló legutóbb egy, az Átrium színház előtt tartott sajtótájékoztató helyszínén csendült fel: akkor Karácsony Gergelyék mellett leparkolt a fidelitasos plakátautó, és percekig üvöltött a zene. Karácsony Gergeléyk sajtótájékoztatóját a napokban parkolóautomatának öltözött emberek is próbálták megzavarni, de nem árulták el, kinek a megbízásából érkeztek.