„Klubrádió
Reggeli gyors

Kaiser: Az Iszlám Állam lényegében egy franchise

25/03/2024 13:25

| Szerző: Klubrádió

A krasznogorszki terrorakcióval gyanúsított khorászáni ág az Iszlám Állam azon sejtje, amelyik kalifátust szeretne létrehozni a posztszovjet térség közép-ázsiai területein, az ottani rezsimeknek pedig éppen Oroszország az egyik szövetségesük a radikálisok elleni küzdelemben – mondta Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő, aki szerint akár ezzel is magyarázható, hogy miért követtek el merényletet pénteken Moszkva mellett.

2024. március 25. Reggeli gyors-részlet (2023.03.25.) Kaiser Ferenc és Bendarzsevszkij Anton
16:33
00:00

Állítólagosan az Iszlám Állam terrorszervezet ún. Khorászán ága követte el a péntek esti moszkvai terrortámadást. Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő szerint az Iszlám Állam lényegében egy "franchise", vagyis az azonos elkövetési módszert, illetve az ideológiai megalapozottságot bármely térség radikális iszlamista mozgalma átveheti. Így van ez a khorászáni ággal is, amely kalifátust szeretne létrehozni a posztszovjet térség közép-ázsiai területein, az ottani rezsimeknek pedig éppen Oroszország az egyik szövetségesük a radikálisok elleni küzdelemben – a Klubrádió által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő szerint akár ezzel is magyarázható, hogy miért követtek el merényletet Moszkvában. 

Kaiser Ferenc nem számít arra, hogy rövid időn belül újabb támadás történik. A szakember úgy látja, hogy ugyan lefoglal majd némi orosz erőforrást az iszlamisták fokozott ellenőrzése, ez nem fogja befolyásolni a Ukrajnában folytatott háború intenzitását.

Krasznogorszki merénylet
 
Krasznogorszki merénylet
 
Moszkva, 2024. március 24. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) sajtószolgálatának videófelvételéről készített képén a krasznogorszki terrorcselekmény egyik elkövetőjét őrzik az SZK moszkvai székházában 2024. március 24-én. A krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban két nappal korábban elkövetett fegyveres támadás halálos áldozatainak száma 137-re emelkedett, a sebesültek száma 180. A merénylet négy végrehajtóját elfogták, és további hét gyanúsítottat vettek őrizetbe az ügyben. Oroszországban nemzeti gyásznapot hirdettek március 24-re.
MTI/EPA/Orosz Nyomozó Bizottság sajtószolgálata
 

Az orosz állam és média össze akarja kapcsolni az terroristákat Ukrajnával, hogy ezzel mobilizálja a lakosságot, és újabb magyarázatot adjon a háborúra – erről Bendarzsevszkij Anton beszélt. 

A térség szakértője kiemelte, hogy az FSZB nemrég lekapcsolta az iszlám állam egyik sejtét Oroszországban, utána pedig a szolgálatok elsősorban a elnökválasztás időszakára koncentráltak, azt követően pedig valószínűleg nem tettek meg minden szükséges óvintézkedést.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Kaiser Ferenccel és Bendarzsevszkij Antonnal
2024. március 25., hétfő 08:10
Riporter: Szénási Sándor