„Köszönjük,
Reggeli gyors

Jogszerű, de nem etikus a meddőségi központok államosítása

10/05/2022 13:41

| Szerző: Klubrádió

2019 végén a kormány bejelentette, hogy állami kézbe vesz hat magán meddőségi klinikát, és ingyenessé teszi a kezeléseket, szűrővizsgálatokat, gyógyszereket. Tavaly májusban egy rendelet lényegében ellehetetlenítette a többi magánklinika működését is. A napokban levélben tájékoztatta a kormány a két megmaradt meddőségi centrumot, hogy nem kívánják őket állami fenntartásba venni, így június végével megszűnik a működési engedélyük. A Reggeli gyors vendége Kazinczy Krisztina, egy érintett tiltakozó páciens volt.

2022. május 10. Reggeli gyors - részlet 22.05.10. Kazinczy Krisztina
08:59
00:00
A meddőségi centrumok államosítása mellett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly azt az indokot hozta fel, hogy a klinikák visszaélnek az állami támogatásokkal, és mindig az utolsó (ötödik) államilag támogatott kezelés sikerül. Ez nem igaz, mert például a most szóban forgó két klinikán soha egyetlen egy államilag finanszírozott kezelést és vizsgálatot sem végeztek el, ezek tisztán magánklinikák voltak, a páciensek fizették az összes vizsgálatot és minden kezelést – mondta Kazinczy Krisztina, aki maga is érintett páciens. A magánklinikák államosítása miatt tüntetést is szerveztek 2021 júniusában a szakma képviselői és olyan nők, akik a magánellátásnak köszönhetik, hogy gyermekük született. Krisztina is a szervezők között volt. Hozzáfűzte azt is, hogy – mint érintett, azaz páciensként – nem tud elképzelni olyan orvost, aki be tudná állítani, hogy csodák-csodájára csak pont az utolsó beültetés sikerüljön.

Kazinczy elmondta azt is, hogy egyébként Magyarországon egész jó a helyzet, hiszen öt kört támogat az állam a lombikkezelések esetén, de ennek a kettőnek nincs köze egymáshoz. Attól még hogy megemelték a támogatott gyógyszerek körét és öt kezelést finanszíroznak, megmaradhatnának a magánklinikák, dönthetnének úgy a páciensek, hogy – bármilyen okból is – magánklinikára menjenek. Van egy jelentős kör, akik kifutottak már a korhatárból (a nők 45 éves koráig támogatják a kezeléseket), illetve akinek nem sikerült az öt beavatkozás során teherbe esni, annak már csak a fizetős verzió marad. "Ez teljesen érthetetlen. Miért ne dönthetne egy pár úgy, hogy ha már mindenképpen fizetniük kell, akkor egy magánklinikára megy?" – tette fel a kérdést a műsor vendége, és példaként felhozta, hogy ez olyan, mintha holnaptól nem lehetne magán fogorvoshoz menni.

Kazinczy eddig úgy gondolta, hogy ennek a döntésnek az állhat a hátterében, hogy ezeket az államosított intézeteket NER-kézbe játszaná át az állam, de a tegnapi döntés előtt teljesen értetlenül áll. A maradék kettő magánkézben lévő meddőségi intézet állam fenntartásából indoklás nélkül kihátrált a kormány, a klinikák már beadták volna a derekukat, de így végleg be kell zárniuk.

Szó esett arról is, hogy az ágazat – az egészségügyhöz hasonlóan – évek óta küzd humánerőforrás hiánnyal. Krisztina úgy tudja, hogy a két parlagon maradt intézet dolgozói közül senki nem fog átmenni állami klinikára dolgozni, van aki külföldre megy és van olyan is, aki átmegy nőgyógyászati magánrendelésre. Ezek a kapacitások itthon örökre elvesztek, ami érinti azokat a pácienseket is, akik eddig is állami intézetekben lombikoztak, hiszen akik nem engedhetik meg maguknak, hogy külföldre menjenek, azok – az egyre növekvő – sorba kell hogy beálljanak. A várólistákat úgy szüntették meg, hogy csak pár hónapot nyitnak meg időpont foglalásra, ami technikailag valóban a várólisták megszűnésének tűnik, de közben az idő megy, ami ebben a műfajban nagyon fontos tényező.

Akik bármilyen okból is petesejt-donációra szorulnak, eddig is Ausztriába, Csehországba vagy Szlovákiába mentek kezelésre (itthon ez nagyon körülményes volt ezelőtt is), de most ezeknek az országoknak kinyílt egy új, magyarországi piac. Olyannyira így van ez, hogy egyes külföldi meddőségi intézetek hirdettek egy akciót azoknak a magyar pácienseknek, akik nem kívánják az itthoni állami rendszerben folytatni a kezelést, ingyen szállítják át a szlovák, cseh, osztrák klinikákra a lefagyasztott embriókat – mondta Kazinczy. 

Fotó: Pixabay
 

Arról is beszélt, hogy az év elején létrehoztak ugyan egy Humánreprodukciós Igazgatóságot, de amiről páciensként – a feladataik felsorolásán kívül – csak annyit lehet tudni, hogy Novák Katalin sógornője lett az igazgatója. Lehet, hogy az állam hosszú távú terve, hogy világszínvonalúvá fejlessze a magyar meddőségi ellátást, de az minimum több év, erre pedig a most beavatkozásra váróknak nincs idejük, hisz az ilyen típusú kezeléseknél a hölgyek legfőbb ellensége az idő, mondta.

A kormánynak ebbe a szektorba való drasztikus beavatkozása legális ugyan (mivel a jogszabályokat meghozták és el is fogadta a fideszes többségű parlament), de a fő kérdés, hogy ez mennyire etikus.

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors - interjú Kazinczy Krisztinával
2022. május 10., kedd 07:49
Műsorvezető: Dési János