„Köszönjük,
A lényeg

Be kell zárnia a megmaradt két magán meddőségi centrumnak, az államnak nem kellenek

9/05/2022 16:18

| Szerző: Klubrádió

Levélben tájékoztatta a kormány a két megmaradt meddőségi centrumot, a Reprosys Termékenységi Központot és a Versis Clynicset, hogy nem kívánják őket állami fenntartásba venni, így június 30-al megszűnik a működési engedélyük.

2019 végén a kormány bejelentette, hogy állami kézbe vesz 6 magán meddőségi klinikát, és ingyenessé teszi a kezeléseket, szűrővizsgálatokat, gyógyszereket – írja a 444.hu. 2021-re a 12 magánklinikából mindössze 3 maradt magánkézben, de tavaly május 28-án a Magyar Közlönyben megjelent egy olyan rendelet, amely lényegében ellehetetleníti a magánklinikák működését. A rendelet szerint 2022. július 1-jétől kizárólag állami meddőségi klinikákon kezelhetők Magyarországon az erre jogosult nők: "Magyarországon a demográfiai kihívások állami szerepvállalást igényelnek, ezért a jövőben az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások elvégzése kizárólagosan állami fenntartású egészségügyi szolgáltató, valamint az egységes állami egészségügyi irányítás részét képező, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény szerinti klinikai központ hatáskörébe kerül.

Fotó: Pixabay
 


A rendelet szerint azoknak a szolgáltatóknak, akik nem felelnek meg annak a feltételnek, hogy csak az állam végezhet meddőségi kezeléseket, 2022. június 30-ától hatályát veszti az engedélyük. A rendelet szerint a feltételeket nem teljesítő szolgáltatókat kártalanítanák, ehhez azonban még a náluk tárolt embriókat és ivarsejteket is át kell adniuk az állam részére.

A megmaradt magánklinikák eleinte tiltakoztak az államosítás ellen, de be kellett látniuk, hogy vagy elfogadják az állami feltételeket, vagy be kell zárniuk, ezért a tulajdonosok felajánlották az államnak a klinikák megvásárlását. Most azonban úgy tűnik, mégsem vonakozik mindenkire a rendelet. A Reprosys Kft. honlapján hétfőn megjelent közleményében azt írja (a portál értesülése szerint ugyanezt a levelet kapta a Versis Clynics is): "Sajnálattal tájékoztatjuk Önöket, hogy noha a Reprosys Termékenységi Központ tulajdonosai (...) az egészségügyi intézményt a Magyar Állam javára megvásárlásra felajánlották, Magyarország Kormánya nem tartotta indokoltnak annak állami fenntartásba vételét és további működtetését. A Reprosys Termékenységi Központ reprodukciós eljárások végzésére vonatkozó működési engedélye az Eütv. 244/A. § (9) bekezdése szerint 2022. június 30-val hatályát veszti”.

A 444-nek nyilatkozó klinika szerint sokaknak nem marad majd más választása, mint külföldre menni a kezelésért, ugyanis a legtöbb páciens már úgy érkezett hozzájuk, hogy kimerítette az 5 állami ingyenes kezelést, vagy a 45 éves korhatár miatt nem fértek bele abba.