„Támogassa
Reggeli gyors

Jávor: Nem az a lényeg, zöldnek nevezünk-e egy technológiát, hanem, hogy a kockázatok minimálisak legyenek

23/10/2023 18:38

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Azt kell szem előtt tartani, hogy az adott technológia milyen módon szolgálja az energiaátmenetet, és van-e olyan egyéb kockázata, amely súlyosan kihat a környezetre – véli  Jávor Benedek.

2023. október 23. Reggeli gyors - részlet 23.10.23. Jávor Benedek
07:37
00:00

A fenntartható energia innovátorai gyűltek össze Amszterdamban, a The Business Booster (TBB) nevű konferencián és expón, amelyen több mint 150 cég vett részt. Marcin Wasilewski, az eseményt szervező európai befektetési vállalat, az EIT InnoEnergy közép-európai vezetője lapunknak elmondta, a zöld átmenet területén régiónknak óriási lehetősége van arra, hogy felzárkózzon a Nyugathoz – írta meg a Portfolio.

"Az energiapolitika dekarbonizációjának, zöldítésének teljes skálája vett részt az amszterdami találkozón" – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Jávor Benedek, a Párbeszéd Zöldek európai parlamenti listavezetője, a fővárosi önkormányzat brüsszeli irodájának vezetője.

A közép- és kelet-európai cégek alacsony jelenléte szerinte jelentős mértékben lemaradtak ahhoz, hogy nagy számban képviseltethessék magukat. Magyarországról egyedül a hőakkumulátorokat fejlesztő HeatVentors vehetett részt a kiállításon.

Jávor megjegyezte, nem az a lényeg, hogy valamit hogy nevezünk, a zöld energia is csak egy címke, azt kell szem előtt tartani, hogy az adott technológia milyen módon szolgálja az energiaátmenetet, és van-e olyan egyéb kockázata, amelyet figyelembe kell venni. Megemlítette, hogy például komoly lobbit folytatna azért is, hogy a nukleáris technológiát zöldnek nyílvánítsák.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Jávor Benedekkel
2023.10.23., hétfő 8:24
Riporter: Szénási Sándor