„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Játékos tanulás, tanulásból játék

27/11/2019 14:22

| Szerző: Klubrádió

Karácsony, ajándék, játék. Egyértelmű a logikai sor, remélhetőleg sok családnál. Az Ötösben egy kis játéktörténettel készültünk.

2019. november 26. Ötös - részlet 19.11.26. Nagy Veronika
09:17
00:00

Puzzle

A fáma szerint úgy keletkezett, hogy évszázadokkal ezelőtt valaki intarziaszerű képet készített fából, de egy kicsit ügyetlen volt. Leejtette a kész alkotást, az szétesett, és ez adta az ötletet. Nos, a valóság hasonló, ahogyan azt Dr. Nagy Veronika, a Hetedhét Játékmúzeum igazgatója elmondta a műsorban.

Amit ma puzzle névvel illetünk, azt a XVIII. században Angliában egy földrajztudós alkotta meg. Térképet ragasztott egy lapra, azt a grófságok határai mentén felszabdalta, hogy a gyerekeknek segítsen a térképészeti, földrajzi ismeretek elsajátításában. Amikor kezdték megszeretni, akkor kézműves módszerekkel gyártották, sőt a nebulók maguk is készítettek kisebb-nagyobb játéklapokat. Még később persze, amikor már lehetett, besegített a nyomda. A puzzle játékokat színes, úgynevezett luxuspapírokkal díszítették, ezek valóban luxusnak számítottak. Üdvözlőlapokhoz, táncrendekhez, legyezők készítéséhez használták eredetileg.

A XIX. század vége felé, már mesejeleneteket kellett összerakni térkép helyett, népszerűek voltak a Grimm-mesék. S hogy még nehezebb legyen, egyre bonyolultabb formákra vágták a puzzle darabjait.

Lépegetős játékok

A táblás, lépegetős játékok, összefoglaló néven a libajátékok nagyon korán megjelentek. Ezek azok, amelyeken kis bábukkal kell lépni annyit, amennyit a dobókocka mutat. Nem játéknak készültek, hanem a sors titkainak kifürkészésére szolgáltak. Spirál alakba rendezett 63 mezőből álltak, mert ezt tartották elérhető életkornak. Jellemzőjük, hogy szimbolikus kockáik voltak, amelyek a megpróbáltatásokat jelölték, mint a kútba esés, vagy a börtönbe csukás. Kiüthették a játékost, ám mindig volt esély a visszakerülésre. Ez adta a reményt az újjászületésre.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Ötös
2019.11.26. 10:00
Műsorvezető: Bódy Gergő