„Köszönjük,
Reggeli gyors

Itt marad velünk az orosz gáz 2030-ig

23/03/2022 15:11

| Szerző: Klubrádió

Deák András György Oroszország-szakértő szerint gyújtanunk kell egy gyertyát, és imádkoznunk, hogy a technológiai fejlődés elérje azt a szintet, hogy teljesen függetlenedhessünk a fosszilis energiáktól.

2022. március 23. Reggeli gyors - részlet 22.03.23. Deák András György
09:55
00:00
"Látszólag komolyan fontolgatják az európai kormányok, hogy leállítják az Oroszországból származó energiahordozók importját, az orosz gázról történő hosszú távú leválásra pedig már meg is született az EU-s tervezet. A gond csak az, hogy az EU-nak eközben komoly klímasemlegességi célkitűzése is van, amelyet az orosz gázról történő gyorsított leválással nem lehet maradéktalanul összehangolni. Az EU-s vezetésnek – ha komolyan gondolja a célkitűzését – jelentős összegeket kellene áldoznia a földgáz-infrastruktúra átalakítására, a megtérülés legkisebb reménye nélkül. Az Unió továbbra is adós a leválás eszközrendszerével, ami nélkül, ha lesznek is jelentős eredmények, azok aligha szüntetik meg teljesen az orosz gázfüggőséget ebben az évtizedben" írja Deák András György Oroszország-szakértő a Portfolión megjelent véleménycikkében.

Ha öt éven belül (2027-ig) teljes egészében le akarunk válni az orosz gázról, akkor meg kellene mondani hogyan. Nagyon szép ez a célkitűzés, de önmagában ez nem elég: intézményeket, eszközöket, pénzt kellene ehhez rendelni, ami eddig nem történt meg, bár lehet, hogy a jövőben meg fog, mondta a szakértő. Az a probléma, hogy az energia- és földgázbiztonságot – a 2009-es orosz-ukrán gázválság után – a 2010-es évek közepén már kidobtuk a célok közül. Jelen pillanatban a dekarbonizáció a fő cél, és ez ebben az évtizedben ellentmond az oroszokról való leválásnak, hisz ha a széntől akarunk megszabadulni, ahhoz több gázra lesz szükségünk, tette hozzá.

Az reális lehet, hogy nagyjából elharmadoljuk az orosz gázszállítást: az első harmadot le lehet váltani, arra megvan az infrastruktúra; a második harmad lehet még olyan, amit meg lehet futni; de a harmadik harmadot, az utolsó 50-60 milliárd köbmétert nem látom kiválthatónak ebben az évtizedben, vagy csak nagyon-nagyon nagy erőfeszítések és áldozatok árán – vélte Deák András. Hozzátette, hogy a megújuló energiákat (a szélnek és a napnak a behozatalát) szinte maximálták a tervekben, tehát az energiahatékonysági beruházásokat csúcsra járattuk. Ezen az ütemen már nem nagyon tudunk növelni, és innentől kezdve már nincs olyan tartalék, amit mozgósítani tudunk, csak a kereskedelemeltérítés marad (a nem orosz gázmolekulát más gázmolekulákkal való kiváltása). Ehhez viszont a teljes hálózati rendszert meg kellene újítani, ami óriási befektetés egy olyan gázinfrastruktúrában, amit 15 év múlva ki akarunk dobniCsökkenthető az orosz gázfüggés, de valamilyen szinten itt marad velünk az orosz gáz 2030-ig.

Időjárás Németországban
Dangast, 2019. július 24. Naplemente egy szárazföldi szélerőműpark mögött az Északi-tenger partján fekvő németországi Dangastban 2019. július 23-án. A meteorológusok szerint 40 Celsius-fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet Észak-Rajna-Wesztfáliában és a Saar-vidéken. MTI/EPA/David Hecker
 
 

A hosszabb távú terv az lenne, hogy 2045 környékén már alig maradjon földgáz Európában. Oroszország szempontjából ez menedzselhető veszteség lesz, bár anyagilag nyilván nem örülnek neki, de ez valójában csak pár százaléka a teljes exportjuknak. Nekünk viszont ez arra jó, hogy az európaiak szabadabban tudnak cselekedni a jövőben, például egy Oroszországot érintő háború esetén keményebb szankciókat tudnak hozni – vélte a Reggeli gyors vendége. 

Elvileg a földgáz lenne az utolsó fosszilis energia, amit kiveszünk a rendszerből, majd azután az energiatakarékosság és a megújuló energiák jönnek, de ma még nem tudjuk ezt műszakilag megvalósítani: gyújtunk egy gyertyát, és imádkozunk, hogy a technológiai fejlődés elérje ezt a szintet. Olyan szubvenciók azonban már vannak, amelyek gyorsítják ezt a folyamatot (pl. az akkumulátor-technológia). Ez törékeny terv, sokba fog kerülni, de ma ez a hivatalos elképzelés a 2050-ig tartó időszakra – mondta Deák András György Oroszország-szakértő

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors - interjú Deák András Györggyel Tamással
2022. március 23., szerda 08:48
Műsorvezető: Para-Kovács Imre