„Köszönjük,
Esti gyors

Irdatlan mennyiségű pénzt vontak ki a svájci bankból

20/03/2023 20:12

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Ha vannak biztos dolgok ebben a világban, akkor azokból az egyik a svájci bankok rendíthetetlenségébe vetett hit. Ezt a mítoszt oszlatta el most a világ egyik legnagyobb svájci bankjának csődje. Sándorfi Balázs, a Bankmonitor vezetője szerint a bankoknál a legfontosabb a bizalom, kérdés, hogy azt hogyan szerzi vissza az évente amúgy is dollármilliárdos veszteséget termelő svájci bankvilág?

2023. március 20. Esti gyors - részlet 23.03.20. Sándorfi Balázs
06:28
00:00

Amikor a bankvilágban válság jelei mutatkoznak, akkor először mindenki azt kérdezi, hogy az ő pénze biztonságban van-e. Most, hogy az Egyesült Államokban és Svájcban is két nagy bank zuhant meg pillanatok alatt, rögtön felmerül a kérdés, hogy biztonságban van-e a pénzünk a bankszámlánkon. Sándorfi Balázs, a Bankmonitor vezetője az Esti gyorsban erre azt mondta, a központi bankok, a "szabályozók" Európában és Amerikában is azt próbálják meg elérni, hogy mindenki maradjon nyugodt. Eddig még egyetlen betétes sem veszített: ami jó hír, mondta a szakértő. 

 
Svájci zászló
Pixabay
 

 

A magyar szabályozásról Sándorfi elmondta, hogy itthon 100 ezer euró értékig mindenki bankbetétje teljesen biztosítva van, tehát ha egy bank csődbe is menne, az ottani betéteseket 40 millió forintig kártalanítják.

Jó hírnek nevezte Sándorfi, hogy a pénzt nem csak bankbetétben, hanem értékpapírban is tarthatjuk, például állampapírban, részvényben, ezekre azonban más szabályok vonatkoznak: A különbség, hogy a bankbetétet a bank felhasználja, ebből fizeti a saját működését, hiteleket helyez ki belőle, "magyarul a pénz bekerül a közösbe", és ha a bank jól gazdálkodik, visszakapjuk, ha csődbe megy, jön a biztosítás.

Értékpapírnál a pénz "nem kerül a közösbe", a pénz a saját nevünk alatt nyilvántartott értékpapírszámlán áll, ahonnan nem, vagy csak bűncselekmény esetén tűnhet el. Sándorfi megjegyezte, hogy ebben az esetben is kártalanítják a betéttulajdonost, még ha kisebb mértékben is.

A svájci bank állapotáról, ami tudható, hogy a svájci jegybank 54 milliárd dolláros hitelhez juttatta a Credit Suisse-t, ezután a bank részvényeinek kisebb mértékben emelkedett az árfolyama, de hétfőn az árfolyam összezuhant. A világ tőzsdéin más bankoknak is csökkent az árfolyama, akár bajban vannak, akár nem, "mert a bankok nemzetközi hálózata nehezen látható át kívülről, ezért a kockázatkerülés miatt a befektetők eladtak a banki részvényekből" - mondta Sándorfi. Átlagban 5-10 százalék körüli volt az árfolyamcsökkenés, ebből "szerencsére a magyar OTP 2 százalék árfolyamveszteséget szenvedett el ma".

Sándorfi elmondta, hogy a Credit Suisse évek óta veszteséges bank volt, csak tavaly 8 milliárd dollárnyi vesztesége volt.

Hogy most mi jön: Sándorfi szerint a fő kérdés a bizalom, mert "a legjobb bank sem bírja ki azt, ha a betétesek 50-60 százaléka egyszerre akarja elvinni a pénzét a bankból. Akkor abból gond lesz." A Credit Suisse-nél is éppen ez okozta a problémát, miközben sok egyéb probléma is felmerült: megingott bizalom, és csak a tavalyi utolsó negyedévében 122 milliárd dollárt vontak ki a bankból, "ami rettenetes mennyiségű pénz".

Most tehát a központi bankok a betéteseket nyugtatják, és próbálják a bizalmat visszaállítani a bankok irányába, mondta Sándorfi.

És mi lesz a bank részvényeseivel és kötvényeseivel? "Veszteséget érnek el. Akár mindenüket is elveszíthetik. Őket nem, vagy csak kismértékben szokta pozitívan érinteni a mentőakció".