„Klubrádió
Reggeli gyors

Bod: A forint törékeny, az euróhoz fegyelem kell

14/03/2023 14:51

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A forinthoz hasonló kis devizákat könnyen rángatják a világból érkező hírek – véli Bod Péter Ákos. A volt jegybankelnök szerint ha idejében bevezettük volna az eurót, az árfolyamingadozás nem jelentene gondot, ahhoz azonban nagyon szigorú monetáris fegyelem kell.

2023. március 14. Reggeli gyors - részlet 23.03.14. Bod Péter Ákos
13:44
00:00

Hétfőn a régiós devizák közül kiugróan nagy esést okoztak a kereskedésben a forintnál az amerikai bankcsődökről szóló hírek.

"A miénkhez hasonló exóta devizákat – majdhogynem egzotikus valutákat – rángatják a hírek" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Bod Péter Ákos közgazdász. Szerinte a magasan tartott jegybanki alapkamat által megteremtett, és pár héten at tartó egyensúlyi állapont megbillent az amerikában kitört banki bizonytalanságok hírére. A volt jegybankelnök emlékeztetett arra, hogy a 2007-es bankválság is hatott a forint árfolyamára. úgy véli, ha a pánikhangulat elül, visszatérhet a kvázi nyugalmi állapot. "Ez is azt mutatja, milyen törékeny valuta a forint, és hogy miért kellett volna már rég belépni az euróövezetbe. Akkor is sok gondunk lenne, de ez nem" – tette hozzá.

 
Bod Péter Ákos
Fotó: Klubrádió/L.Cs.
 

Kifejtette, az euró mögött stabil háttér és intézmény áll, az Európai Központi Bank, a forint mögött pedig a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Államkincstár, a maguk összehasonlíthatatlanul kisebb fedezetével. Nem mellesleg sikerült már február végére összehozni az egész évre tervezett államháztartási hiány 44 százalékát.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy lennének európai szinten kötöttségek. Ha egy ország tagja az Európai Uniónak, pénzügyileg is az unió előírásainak megfelelően kell viselkednie. Ha az eurózóna tagja, akkor még fegyelmezettebb monetáris politikára van szükség. Már csak azért is, mert "egy tagország esetleges gyengeségeit nem vetítheti ki más országokra". "Ez nem brüsszeli ukáz, hanem az EU tagországainak értelmes többségi alapon kötött megállapodása" – tette hozzá. Hangsúlyozta, a magyar kormány az utóbbi években úgy szórta a pénzt, hogy az ezzel a monetáris fegyelemmel nem egyeztethető össze.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bod Péter Ákossal
2023.03.14., kedd 6:43
Riporter: Dési János