„Klubrádió
A lényeg

Tizenöt hónapja nem voltak ilyen alacsonyak az olajárak

20/03/2023 15:06

| Szerző: Klubrádió

A bankválságtól és a recessziótól való félelem okozhatja a csökkenést.

Tizenöt hónapja a legalacsonyabb szintre estek az olajárak hétfőn – írja a Reuters. A lap szerint a csökkenés hátterében a recessziótól való félelem állhat, amelyet a globális bankszektor helyzetével kapcsolatos aggodalmak és egy esetleges amerikai kamatemelés válthatnak ki, és az üzemanyag iránti kereslet megcsappanását eredményezné.

A májusi jegyzésű Brent típusú nyersolaj ára hordónként 1,2 százalékkal, 72,10 dollárra csökkent, és a West Texas Intermediate (WTI) is olcsóbb lett: 65,89 dollárért is adták-vették (-1,3 százalék).

Korábban mind a Brent, mind a WTI árfolyama 3 dollárral csökkent, és elérte a legutóbb 2021 decemberében tapasztalt szintet. Mindkettő értéke több mint 10 százalékot esett a múlt héten a bankválság mélyülése nyomán.

A nyersolaj ára annak ellenére mérséklődött tovább, hogy az UBS, Svájc legnagyobb bankja felvásárolja a nehéz helyzete került Credit Suisse-t, amely az ország második legnagyobb pénzintézete. A banki részvények és kötvények árfolyama is esett hétfőn, ami annak a jele, hogy a befektetők bizalma továbbra is törékeny.

(Forrás: hvg.hu)