„Klubrádió
Eurozóna

Inotai András: a populizmus gerjeszti a válságot

16/08/2019 15:45

| Szerző: Klubrádió

Globális gazdasági visszaeséstől, recessziótól tartanak gazdasági szakemberek. Mire alapozzák a véleményüket?

2019. augusztus 16. Eurozóna - részlet 19.08.16. Inotai András
18:43
00:00

A 2008-as válságot követően egy páratlanul hosszú fellendülési szakaszban volt a világ gazdasága, most azonban már mutatkoznak a lassulás jelei. Azt, hogy ebből recesszió lesz-e, s ha igen, akkor milyen mély, még nem lehet megmondani. Így látja Inotai András közgazdász professzor emeritus.

Donald Trump adócsökkentési politikájának vége, annak pozitív hatása elmúlt -igaz csak a leggazdagabbak érezték-, de rekord szintű államadósságot „termelt ki”. 200 százalékot. Összehasonlításképpen: az Európai Unióban az elvárt adósságszint maximum 60 százalék. Amíg a dollár kulcsvaluta addig ezt lehet finanszírozni, de a tőzsdéken már látszik az óvatosság.

A közelgő válság másik jele, hogy lassul a kínai növekedés. Kína erősen exportorientált, a világ termelésének 15 százalékát adja, ha ott történik valami, az minden kereskedelmi partnerére kihat. Nem tesz jót az USA-val folytatott kereskedelmi háború sem.

Van még egy tényező: az alacsony kamat. Sok országban ez már negatív, stagnálnak a beruházások. Magyarországon még van némi kamat, de az bőven elviszi az infláció.

Németországban, melynek gazdaságához szorosan kötődik a magyar, egyértelműen közelgő recesszióról beszélnek, bár még az idei növekedést 0.5 százalékra várják. A német ipar jelentős része az autógyártás. Mindenki tudja, hogy ha rosszabb életkörülményekre számít, akkor nem az étkezési szokásairól, a lakásáról mond le, hanem egy új kocsi vásárlásáról. Egy válságot először az autóipar érez meg. Németországban továbbá elmaradtak olyan beruházások az elmúlt 10 évben, amelyek a jövőbeli fejlődést alapozták volna meg. S ha a német ipar önmagában nem is rendülne meg, elég, ha az üzleti partnereinél változik valami, ugyanis Németország is exportorientált, 40-45 százalékban külföldön értékesíti termékeit.

Inotai András egy válság társadalmi következményeiről is beszélt az Eurozónában.  A gazdasági problémák következtében felerősödnek a populista hangok, instabillá válik a politikai rendszer. Magyarország válságtűrő képessége nagyon kicsi. A bajban kiderül, hogy azokat az alapokat, amelyekre a hosszú távú versenyképességet lehetne építeni, már lerombolták. Még nincs válság, de a populizmus sietteti az eljövetelét.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Eurozóna
2019.08.16. 13:00
Műsorvezető: Zentai Péter