„Klubrádió
Reggeli gyors

Illés új intézményt ajánl Orbánéknak

24/02/2020 16:50

| Szerző: Klubrádió

Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár szerint olyan államigazgatási egységet kellene kialakítani, ahol a környezet- és természetvédelem, vízügy együtt jelenne meg.

2020. február 24. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Illés Zoltán (20.02.24.)
06:11
00:00

Orbán Viktor évértékelőjében egyebek mellett arról beszélt, hogy klímafordulatot hajt végre a kormány – mit szól a kizöldüléshez a korábbi államtitkár? Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkárt (aki 2010-2014 között töltötte be ezt a posztot), egyetemi tanárt, jelenleg is Fidesz-tag politikust kérdeztük. 

Közölte: ő maga évtizedeken keresztül vitte a környezet- és természetvédelem ügyét a pártban, említette Bős-Nagymaros és a Zengőre tervezett radarállomás esetét. Tehát a Fidesznél megvolt ez a vonal, csak az a kérdés, hogy 2010 után miért halványult el – tette hozzá. Azt mondta, örül annak, hogy most a kormányfő szintjén újra megjelent a klímavédelem témája. Hangsúlyozta, a környezetvédelem nem jobb- vagy baloldali, a légszennyezettség nem úgy válogat, hogy hogy hívják a miniszterelnököt, hanem minden embert érint. 

A 2010 és '14 közötti időszakról azt említette, hogy szerették volna bevezetni a betétdíjat a műanyagpalackoknál, üvegeknél, alumíniumdobozoknál az újrahasznosítás elősegítése miatt, de nem sikerült – ipari, forgalmazói érdekek akadályozták meg. Most ez más, „nagy áttörés” lehet, ha a miniszterelnök karolja fel az ügyet. Szerinte most olyan államigazgatási egységet is ki kellene alakítani, amelyben a környezet- és természetvédelem, vízügy egy helyen jelenne meg. 

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2020.02.24. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor