„Klubrádió
Esti gyors

Hüttl: Nem az a kérdés, használta-e a kormány a Pegasust újságírók ellen, hanem, hogy hogyan kárpótolja őket

22/03/2024 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nem kérdéses, hogy a Pegasust a regnáló hatalom újságírókkal és másokkal szemben használták-e, az a kérdés, milyen kárpótlást lehet ezeknek a személyeknek szerezni – mondta Hüttl Tivadar, a TASZ ügyvédje.

2024. március 21. Esti gyors - részlet 24.03.21. Hüttl Tivadar
07:11
00:00

A Fővárosi Törvényszék elsőfokon két perben is úgy ítélt, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) alapjogsértő módon vizsgálta, hogy sérültek-e a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Pegasus-szal megtámadott ügyfeleinek jogai, ezért új eljárások lefolytatását rendelte el a bíróság. Az ítéletek alátámasztják a TASZ álláspontját, vagyis azt, hogy az adatvédelmi hatóság nem látta el a feladatát, és nem védte meg az állampolgárokat a Pegasus-ügyben – írta meg a 444.

"Ügyfeleink többsége a közélet aktív szereplői" – mondta az Esti gyors csütörtöki adásában Hüttl Tivadar, a TASZ ügyvédje, hozzátéve, ő a 444 munkatársának Németh Dániel fotós-újságírónak az ügyét képviseli.

"Nem igazán kérdéses ma már Magyarországon, hogy a Pegasust a regnáló hatalom használta-e, az se kérdés, hogy ezt újságírók és más, fokozottan védendő személyekkel szemben használták-e, az a kérdés, hogy milyen információs kárpótlást lehet ezeknek a személyeknek szerezni" – foglalta össze.

Amikor titkos információgyűjtésről van szó, Magyarországon a jogrendszer nagyon szűk körben teszi lehetővé, hogy valaki megismerje, a rá vonatkozó titkos információgyűjtést. Egy újságírónak rendkívül fontos lenne tudnia, mely forrásaival való kapcsolattartását figyelték meg. Hüttl Németh példáján keresztül szemléltette ennek fontosságát. Németh volt az, aki Szijjártó adriai jachtozását, illetve más NER-közeli szereplők luxusait fotózza. "Nem véletlen, hogy az ő telefonján kerültek elő a Pegasus nyomai."

Hangsúlyozta, a NAIH-nak nem az lenne a feladata, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatoknak falazzon azzal, hogy minősíti a vizsgálat eredményét. Ehelyett elősegítse azt, hogy adatvédelmileg az érintettek, akiknek a legdurvább módon korlátozzák jogaikat, köztük a magánéletükhöz való jogukat, és a demokratikus működésben betöltött funkciójukat támogassa.

Ehelyett a határozatok érdemi információkat tartalmazó részeit a hatóság 2051-ig titkosította.

Az ügy a Direkt36 leleplező cikke alapján indult Magyarországon.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Hüttl Tivadarral
2024.03.21., csütörtök 18:20
Riporter: Szénási Sándor