„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Huszonöt éves a South Park

14/08/2022 07:02

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában szó volt a 25 éves South Parkról, valamint beszélgettünk az Egy anya George W. Bushsal szemben című új német filmről.

2022. augusztus 13. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. augusztus 13., szombat 13:30)
28:41
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

1997. augusztus 13-án indult el pilot adásával a South Park. Vagyis Matt Stone és Trey Parker felnőtteknek szóló animációja éppen az adás napjához képest 25 éve mutatkozott be, és csavart az ujja köré sokakat. A sorozat ezalatt az idő alatt természetesen folyamatosan alakult, valami azonban nem változott: mindig a legaktuálisabb jelenségekre reagál, és persze, hogy a főhősök továbbra is általános iskolások. Déri Zsolt kulturális újságíró az elejétől fogva követi a sorozatot, és ma is kitart mellette. Az interjúban elmondta, habár szókimondó a stílus, és gyakran nyúlnak darázsfészekbe az alkotók, nem válik öncélúvá a humorizálás, és még most sem veszített a történet a lendületéből.

Talán már országokban is így van, de hazánkban feltehetően két csoportra szakad a South Park rajongók köre. Vannak, akik csak eredeti nyelven nézik meg, mint Déri Zsolt is, ahogy az interjúból kiderült, és vannak, akik a szinkronra esküsznek. Utóbbi tábornak is megalapozottak az indítékai, hiszen Aprics László szinkronrendező a négy főhőst Bozsó Péter, Csőre Gábor, Dolmány Attila és Markovics Tamás hangjával szólaltatja meg. Nem mellesleg olyan színművészeket hallhatunk mellékszerepekben, mint Gyabronka József vagy Rátonyi Hajni.

 
Mr. Mackey, South Park
 

A műsor folytatásában Tóth Csaba filmkritikus ajánlotta az Egy anya George W. Bushsal szemben című filmet. A megtörtént eseményeket feldolgozó alkotásban a Németországban élő, csupaszív török háziasszony a rendőrséghez fordul, hogy segítséget kérjen bajba keveredett fiának. Ügyvédjével Brémából egészen Washingtonig eljut, hogy személyesen az amerikai elnököt szembesítsék az igazságtalan helyzettel.

Az adást a fenti a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Maksim Kovza / Wikimedia Commons

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2022. augusztus 13., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes