„Klubrádió
Megbeszéljük...

"Húszezer szavazatszámláló megvan, most harmincezer a cél"

7/02/2022 18:01

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Több csoport is várja a civil szavazatszámlálók jelentkezését, így nem kell aggódni, hogy ne jutna két delegált minden választókörzetbe. Ruskal-Klemm Csilla, a Tiszta Választásokért Alapítvány önkéntese azt mondta, hogy a 20 ezer jelentkező elégséges ugyan, de a lemorzsolódás miatt inkább 30 ezer embert keresnek.

2022. február 07. Megbeszéljük - részlet 22.02.07. Ruskal-Klemm Csilla
09:33
00:00
A Számoljunk együtt! Mozgalomnál 10 ezer felett az önkéntes civil szavazatszámlálók száma, ami jelen állás szerint azt jelenti, hogy mind a 10285 szavazókörben legyen két civil szavazatszámláló, a törvények ennyit engedélyeznek.

Ruskal-Klemm Csilla, a Tiszta Választásokért Alapítvány önkéntese a Klubrádiónak azt mondta, hogy az alapítvány csoportja, a 20k22 elkülönülve, más-más szempontok alapján gyűjtik a szavazatszámlálókat. Így aztán nem zárja ki, hogy a két csoportnál jelentkezők esetében lehetséges valamiféle átfedés. Ruskal-Klemm elmondta, szervezetük 18 ezer jelentkezőt regisztráltak. A jó hír dacára továbbra is várják a jelentkezőket. Ideálisnak azt tartaná, hogy ha 30 ezer embert tudnának összegyűjteni, így a választás napján is biztosan tudnának két embert delegálni minden körzetbe. Szerinte ez azért fontos, mert a választásokig egészen biztosan lesznek még lemorzsolódó emberek.

A két csoport a választások előtt közvetlenül egyeztet majd, ezzel is biztosítva, hogy a legtávolabbi körzetekbe is eljussanak a delegáltak. Ez nem egyszerű, mert vannak bizonyos vak foltok, az országon belül, ahova nem, vagy nagyon nehezen tudnak embert küldeni. Ezért most első sorban olyanok jelentkezésére számítanak, akik vállalják, hogy kisebb településekre is elutaznak. Fontos, hogy aki vállalja ezt, annak kétszer kell elutaznia, nemcsak a választás napján, hanem korábban, az eskütétel idejére is.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Ruskal-Klemm Csillával
2022.02.07., hétfő 16:45
Riporter: Bolgár György