„Köszönjük,
Reggeli gyors

Kérdéses, hogy lesz-e 20 ezer civil szavazatszámláló

2/02/2022 09:19

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Jelenleg minden szavazókörre egy civilszavazatszámláló jut, ami nem ideális, mert nincs kettős ellenőrzésre lehetőseg – véli Pákozdi Éva, a Számoljunk együtt! Mozgalom kezdeményezője.

2022. február 02. Reggeli gyors - részlet 22.02.02. Pákozdi Éva
07:49
00:00

Hétfőn már tízezernél is többen regisztráltak a Számoljunk együtt! Mozgalomnál civil szavazatszámlálónak, adta hírül Facebook-oldalán a civil szervezet, aminek a célja, hogy mind a 10285 szavazókörben legyen két civil szavazatszámláló, a törvények ennyit engedélyeznek – írta meg a 444.

Vagyis most már a terv fele teljesült, hamarosan mindegyik szavazókörre jutni fog legalább egy civil szavazatszámláló is, de további koordinációra lesz szükség, mert aránytalan a szavazatszámlálók eloszlása.

A bíztató eredmény ellenére is kérdéses, hogy sikerül-e 20 ezer szavazatszámlálót mozgósítani a választásokig. Pákozdi Éva, a Számoljunk együtt! Mozgalom kezdeményezője a Klubrádiónak azt mondta, jelenleg úgy látszik hogy a kormánypártok és az összellenzék két-két delegáltat tud majd küldeni a körzetekbe. A civil szavazatszámlálók eloszlása azonban nehezebb probléma, a területi megoszlás mellett az is gondot jelent, hogy jelenleg csak egy civil jutna minden szavazókörre. Az alapvető magatartás a választási procedúránál az, hogy senki nem bízik senkiben. Ez biztosítja, a lehető legalaposabb ellenőrzést. Egy civil szavazatszámláló azonban jóvátehetetlenül megteremti az elfogultság lehetőségét, hiszen a szavazatszámlálóknak is van politikai álláspontjuk.

A lokáció szempontjából fontos szempont, hogy a delegáltak hol szeretnének tevékenykedni, de fontosabb, hogy a legtávolabbi pontokra is jusson ember. Pákozdi azt is hozzátette, hogy ennek nyilván lesznek költségei is. Épp ezért adományokat gyűjtenek, hogy legalább valamilyen költségtérítést biztosítani tudjanak, az önkénteseknek.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Pákozdi Éva
2022.02.02., szerda 7:43
Riporter: Para-Kovács Imre