„Klubrádió
Esti gyors

Hosszú covid – ismerkedjünk a kifejezéssel

14/01/2021 22:40

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Elképesztő, józan ésszel felfoghatatlan butaságok terjednek az interneten a védőoltásról, de komoly, hiteles portálokon is feltűnnek adatok, amelyeket érdemes a helyükön kezelni.

2021. január 14. Esti gyors - részlet 21.01.14. Kemenesi Gábor
05:16
00:00

A Pfizer vakcinájával másodszor beoltott emberek 3,8 százaléka számolt be súlyosabb panaszokról, a Moderna használata esetében ez 9,7 százalék egyes hírek szerint. A páciensek az első oltásnál nem tapasztaltak semmi különöset, a második után pár órával jelentkezett hányinger, láz, fejfájás, izomfájdalom. Kemenesi Gábor virológust, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai Kutatóközpontjának munkatársát kértük meg az említett hírek értelmezésére. Ő az orvosi szaklapokban, tudományos közleményekben megjelentekre hivatkozva így látja a helyzetet.

Az, hogy az első dózis beadása után jelentkező enyhe, vagy közepes tünetek a második oltásnál már gyakrabban jelentkeznek, egyáltalán nem meglepő, sokkal inkább nevezhető természetesnek. Ami a százalékos arányt illeti, az még mindig kisebb, mint amit például egy bárányhimlő elleni oltásnál tapasztalni lehet. Hangsúlyozandó, hogy ebben az esetben oltási reakcióról van szó.

Ez azért fontos, mert más cikkekben arról írnak, hogy azoknál, akik átestek a fertőzésen, fél év múlva is tapasztalható fáradékonyság, gyengeség, még szívizomgyulladást is megpróbáltak visszavezetni a betegségre. Kemenesi Gábor hangsúlyozta, erről még keveset tudnak a szakemberek. Amikor egy ember megbetegszik, akkor a teljes vírussal találkozik, aminek a hatásmechanizmusa rendkívül bonyolult. Idő kell a megismeréséhez, egyszerűen még nincs elég tapasztalata a tudománynak, hogy ebben felelősen állást foglaljon. Mindenesetre ezekben az esetekben nem volt szó oltásról, vakcináról, csupán arról, hogy valaki természetes módon, beavatkozás nélkül esett át a betegségen.

A harmadik vizsgálandó terület a vakcina utóhatásainak köre lesz. Erről pedig még egyáltalán nem lehet hosszabb távú tapasztalat, hisz alig kezdték el az oltásokat, és a tömeges mérettől még messze vagyunk.

Mindenesetre fontos megérteni, hogy van egyszer a betegség hatása, van az oltási reakció, és van a vakcina hatása. A három dolgot nem szabad összekeverni.

Kemenesi Gábort megkérdeztük, az orosz, kínai oltóanyagról is. A szakirodalomban még nem közölték a klinikai 3-as fázis eredményeit, noha egyes országokban már oltanak ezekkel a szerekkel. Ez egy ország döntésének kérdése, hogy vállalja-e a kockázatot, vagy sem. Az 1-es és 2-es fázisról közölt tudományos információk alapján annyit lehet mondani, hogy jó hatásfokú vakcinákról van szó, de meg kell várni az utolsó fázik eredményeinek kiértékelését, hogy korrekt véleményt lehessen alkotni a készítményekről.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Máthé Zoltán.

Esti gyors
2021.01.14. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti János