„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Horvát János: Változott a sajtószabadság fogalma

26/08/2020 19:54

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Nem kell már a sorok között olvasni. A fiatal újságíróknak természetes, hogy pártosak. Helyzetértékelés az ismert televízióstól.

2020. augusztus 25. Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. augusztus 25., kedd 09:00): Horvát János
41:58
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Lampé Ágnes, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre

Hírportálokkal kezdi a napot Horvát János egykori televíziós vezető, és mint volt kubai nagykövet, az ottani hírekre is kíváncsi. Az internetes oldalakkal kapcsolatban megjegyzi, hogy az emberek ma már nem akarnak a sorok között olvasni, az értelmetlen lenne, inkább azokat az oldalakat nézik, amelyek az őket érdeklő híreket közlik. A sajtószabadság fogalma is változott. Azért már nem kell küzdeni, hogy valamit megírjon egy újságíró, azért viszont igen, hogy az eljut-e a közönséghez. Nem a média szabadsága a fő kérdés, hanem az olvasóé, a médiafogyasztóé.

Magyarországon torz a hirdetési piac, kétszer annyi az állami hirdetések aránya, mint máshol. Ez pedig azokra a hirdetőkre is hat, amelyek elvileg szabadok. Ott, ahol az állam nem hirdet, a cégek sem fognak. A tulajdonosoknak azért kell egy lap, rádió, vagy tévé, hogy politikai befolyásukat növeljék. Orbán Viktor rájött arra, hogy a média-tulajdonosokat kell megvenni, ez egyedi módszer. Sajtóbirodalmával nem az az igazi célja, hogy a saját véleményét eljuttassa a választókhoz, sokkal inkább a kiszorítás. Azt akarja elérni, hogy más vélemények ne juthassanak el az emberekhez. Tudatosan építette fel a rendszert a Fidesz, mégpedig jórészt ellenzékben.

Iszonyú nehéz lesz a változtatás, hiszen itt –egyedülálló módon- kétharmados a médiatörvény.  A fiatal újságíróknak természetes dolog a pártosság, és őszintén szólva több a veszítenivalójuk, mint azoknak, akik a rendszerváltás idején művelték a szakmát. Van még néhány bástya, amelyet a kormány nem tudott bevenni, ilyen az RTL Klub híradója. Ha az is elesik, akkor nagy lesz a baj – mondja Horvát János.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió.

Reggeli személy
2020.08.25. 09:00
Műsorvezető: Dési János