„Klubrádió
Esti gyors

Holoda: Nem igaz, amit Szijjártó az orosz olajról mond

3/05/2022 21:08

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nem technológiai korlátok, sokkal inkább haszon szempontok miatt nem akar lemondani sem a kormány, sem a Mol az orosz kőolajról – véli Holoda Attila. Az energetikai szakértő szerint a Mol olcsóbban tudja feldolgozni az orosz olajat, és a kész termékeket már a piaci árakhoz igazítva adhatja el, így tesz nagy profitra szert.

2022. május 03. Esti gyors - részlet 22.05.03. Holoda Attila
09:48
00:00

"Jelenleg fizikailag lehetetlen az Oroszországból származó kőolaj nélkül működtetni a magyar gazdaságot" – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Kazahsztánban.

Magyarország támogatja az európai energiaellátás diverzifikációját, sokat is tett ezért, például jelentősen megnövelte kazahsztáni kőolajimportját, mára a teljes felhasználása 16 százalékát fedezi e forrásból. Viszont látni kell, hogy ezt is csak Oroszországon keresztül lehet Magyarországra szállítani, amit az esetleges szankciók ugyancsak ellehetetlenítenének - tette hozzá a miniszter.

Holoda Attila energetikai szakértő a Klubrádiónak azt mondta, hogy nem igaz az, amit "a mindenhez is értő" Szijjártó állít. Az adriai kőolajvezetéken jelentős mennyiségű kőolajat szállíthatnánk máshonnan. Más kérdés, hogy például a Kazahsztánban vásárolt kőolaj csak Oroszországon keresztül tudna eljutni Magyarországra, és a minősége sem olyan jó, hiszen nagyon magas a kéntartalma. Holoda úgy látja, hogy ugyanazt a stratégiát folytatja a magyar kormány, amelyet korábban a gáz a kapcsán is.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a Mol egy bizonyos technológiával tudja feldolgozni, finomítani a kőolajat. Az Oroszországból érkező, Urál típusú olajat más forrású, arab, perzsa olajakból is ki lehet keverni. Ez többlet költséggel jár, akár helyben végzik el, akár más, például a Százhalombattán működő finomítót bízzák meg a feladattal. A Molnak azért sem éri meg, máshonnan importálni az olajat, mert az Ural olaj olcsóbb mint ezek, és emellett komoly diszkontot kap, mintegy 20-30 dollárt hordónként. A feldolgozást követően az árazást azonban már a Brent típusú olaj árához igazítja. Az így keletkező értékkülönbözetet, vagyis marzsot profitként teszi el.

"Az egész a pénzről szól, amit a kormány igyekszik technikai akadályként feltüntetni" – foglalta össze.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Holoda Attilával
2022.05.03., kedd 18:21
Riporter: Szénási Sándor