„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó: A kormány az orosz gázért euróban fizet, ami aztán rubellé konvertálódik

11/04/2022 21:14

| Szerző: Klubrádió

„Mi euróban fizetünk, az euró konvertálását a Gazprombank végzi, és ez az összeg kerül kifizetésre a Gazpromexportnak” – jelentette ki az uniós külügyminiszterek mai luxemburgi tanácskozása utáni élő Facebook-videóban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – írja mások mellett a Portfólió és a hvg.hu. Szerinte ez a banki technika nem sérti a szankciókat.

Orbán Viktor miniszterelnök néhány napja arról beszélt, hogy ha kell, Magyarország rubelben is hajlandó fizetni az orosz földgázért. A kormányfő ezért sok kritikát kapott – Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök szerint ez a szankciók megsértését jelentené –, most azonban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter olyan konstrukcióról számolt be, amely köztes megoldást jelenthet, és – elmondása alapján – nem sért szankciós intézkedéseket.

Szijjártó a rubelben fizetés kérdéséről Luxembourgban, az európai uniós külügyminiszterek találkozóján azt mondta: „Erre megvan a megoldás: amellyel nem sértünk semmilyen szankciós intézkedést, ám mégis biztosítjuk a földgázellátást.”

Jelezte, hogy most dolgozza ki a technikai részleteket a MVM leányvállalata, a CEEnergy és a Gazpromexport és az e két cég között tavaly szeptemberben között gázvásárlási szerződés módosítására kerül sor. Emlékeztetett rá, hogy abban az eredeti szerződésben is volt arra lehetőség, hogy a két fél egyetértése esetén „a fizetés tekintetében át lehet térni más pénznemre az euróhoz képest”.

Ez viszont nem történik meg, csupán annyi történik és azért kell átírni a szerződést, mert az orosz elnöki rendelet értelmében minden nyugati gázvásárlónak nyitnia kell egy devizaalapú és egy rubelalapú számlát a Gazprombanknál, ezeken átfolyatva a pénzt – írja a Portfólió.

Végül tehát rubelben érkezik meg az összeg a Gazprom könyvelésébe. Ezeket az új számlaszámokat kell tehát csak beleírni a szerződésbe, minden más szerződéses paraméter változatlan – közölte a miniszter.

A cikkben idézik Szijjártót, aki úgy fogalmazott:

„A technikai megoldás úgy néz ki, hogy az MVM leányvállalata, a CEEnergy két számlát hoz létre a Gazprombanknál, amely bank nincsen szankciós listán: egy eurószámlát és egy rubelszámlát és euróban fizet a Gazprombanknak. A Gazprombank konvertálja a befizetett eurót rubelre, amely kerül továbbításra a Gazpromexportnak. Tehát mi euróban fizetünk, az euró konvertálását a Gazprombank végzi, és ez az összeg kerül kifizetésre a Gazpromexportnak. Ez a megoldás semmilyen szankciós intézkedést nem sért, mégis olyan módon teljesíti a kifizetést, ami a szállító igényeinek megfelel.”

A videóban Szijjártó azt is hangsúlyozza, hogy a korábbi kormányzati állásponttal összhangban Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnába és továbbra sem engedi át a szállítmányokat az ország területén. Emellett azt is leszögezte, hogy bár újra és újra terítékre kerül az orosz kőolaj és földgáz elleni uniós szankció, de ezt semmiképpen sem támogatja a magyar kormány.

Íme a miniszter videója:

(Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton)