„Klubrádió
Hetes Stúdió

Hogyan rekedt meg Magyarország a fejlődésben? – Hetes Stúdió ajánló

21/11/2020 14:52

| Szerző: Klubrádió

Hol rekedt meg Magyarország a fejlődében? És most, a járvány közepén van-e fogadókészség arra a harcos retorikára, amit a magyar kormány képvisel szinte minden fronton? Ha Orbán már vétózza az EU-s költségvetést, mire számíthat? És vajon járvány alatt korlátozhatják-e a jogaikat a szociális intézetekben élőknek? Ezek a Hetes Stúdió témái.

A második órában a műsorvezető Dési János Nahalka István oktatáskutatóval beszélget telefonon, amihez hallgatóink is hozzászólhatnak, illetve kérdezhetnek.

Orbán Viktor hozza a szokásos formáját, vétót jelent be az Európai Bizottságban, diktálni akar, továbbra is adja a szabadságharcost. Csakhogy a jól bevált panelek most lehet, hogy nem elegendők: elfogytak a fiktív ellenségek és lett helyettük egy valódi: a koronavírus járvány és az ezzel járó gazdasági válság. Meddig úszható meg a felelős kormányzás a válsághelyzet közepén? Van még fogadókészség a harcos retorikára és az Európával szembemenő viselkedésre vagy lassan a Fidesz-szavazók is konkrét eredményeket, vagyis első sorban az egzisztenciális nehézségek enyhítését, és az egészségügy rendbetételét várnák inkább? Andor László volt uniós biztost kérdezzük.

Magyarország megrekedt valahol a fejlődésben. Tartósan vakvágányra futottunk volna? Milyen lehetne Magyarország tíz év múlva, ha végre helyes irányt vennénk? Az Egyensúly Intézet munkatársai, Boros Tamás és Filippov Gábor könyvükben az ország gazdaságáról, oktatásról és fenntarthatóságáról értekeznek és keresik a kitörési pontokat. A Magyarország 2030 – Jövőkép a magyaroknak című kötetet a héten mutatták be. Az Egyensúly Intézet igazgatójával, Boros Tamással beszélgetünk.

Magyarország 2030 – Jövőkép a magyaroknak
 
Magyarország 2030 – Jövőkép a magyaroknak
 

Gyakran indokolatlanul korlátozzák a szociális intézményekben, például az idősotthonokban vagy a fogyatékkal élők bentlakásos intézeteiben a családdal való kapcsolattartást – állapította meg a TASZ. Többek között olyan magánszemélyek kérték a jogvédők segítségét, akik hónapok óta nem találkoztak a karanténban élő gyerekeikkel, vagy idős szüleikkel. A Társaság a Szabadságjogokért kétszer is az ombudsmanhoz fordult, kérve, hogy mondja ki: még a koronavírus-járvány miatt sem zárhatják el teljesen szeretteikről a szociális intézetek lakóit. Józsa Márta összefoglalója.

Angela Merkelnek nyíltan, s nem a színfalak mögött kell lerendeznie a magyar és a lengyel ügyet a költségvetési vétóról - mondta el egyáltalán nem köntörfalazva Judy Dempsey, a Carnegie Európa vezető elemzője. Ne hivatkozzon se a kereszténységre, se a migránsokra, mert  ezeknek semmi közük a jogállamisághoz, mindez csak figyelemelterelés.  Csernyánszky Judit interjúja.

Judy Dempsey
 
Judy Dempsey
 

A műsor második órájában az oktatásról beszélgetünk Nahalka István oktatáskutatóval. A beszélgetéshez Önök is hozzászólhatnak a +36 1 387-84-52-es és a 36 1 387-84-53-as telefonszámokon.

Hetes Stúdió
2020. november 21. szombat 15:00
Műsorvezető: Dési János
Szerkesztő: Herskovits Eszter

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás