„Klubrádió
Megbeszéljük...

Heisler: Furcsa volt az alpolgármester reakciója a karlendítős ügyben, nem meghívtuk, hanem megkértük

25/09/2021 02:08

| Szerző: Klubrádió/szg

A Jobbik ózdi alpolgármestere egyesek szerint náci karlendítéssel pózolt egy fotón épp egy, a holokausztot bemutató lengyelországi múzeumban, antiszemita feliratok előtt. Ezután a Mazsihisz kiadott egy közleményt, amelyre Farkas Péter Barnabás úgy reagált: örömmel elfogadja a meghívást a Páva utcai Holokauszt Központba. Csakhogy Heisler András, a zsidó szervezet elnöke elmondta: nem hívták meg, sokkal inkább megkérték, hogy menjen el és nézze végig a történelmileg hiteles holokauszt-kiállítást, és utána számoljon be arról, amit tapasztalt.

2021. szeptember 24. Megbeszéljük - részlet 21.09.24. Heisler András
11:33
00:00

Farkas Péter Barnabás ózdi alpolgármesterről készült egy fotó egy lengyelországi múzeumban 2018-ban; ez a politikus most a Jobbik jelöltje az előválasztáson. A képen egyesek szerint karlendítés közben látható, ő maga azt mondja, hogy csak integetett. Zsidóellenes feliratok előtt látható, amelyeket a múzeum állított ki a szörnyű történelmet bemutatva. A botrány hatására a Momentum megvonta a támogatását Farkastól, és Karácsony Gergely főpolgármester is azt írta: ez nem fér bele.

A Mazsihisz azt ajánlotta a politikusnak, hogy látogasson el a Páva utcai Holokauszt Központba, nézze meg, hogy mi van ott kiállítva, aztán tegyen világos nyilatkozatot arról, amit tapasztalt, mondja el a magyar zsidó közösségnek is.

 
 Farkas Péter Barnabás (fotó: Facebook)
 

Furcsa volt a nyilatkozat

Heisler András, a Mazsihisz elnöke közölte: ez semmiképp sem meghívás volt, ezért tartják nagyon furcsának az alpolgármester visszajelzését, amelyben „örömmel elfogadta a meghívásukat”. Ők ugyanis nem hívták meg, javasolták neki vagy sokkal inkább megkérték, hogy menjen el és nézze végig a Páva utcai, történelmileg hiteles holokauszt-kiállítást, utána számoljon be a médiának arról, milyen benyomások érték.

Azért is tartják ezt nagyon fontosnak, mert nemrég a Mediánnal együttműködve jelentést készítettek a magyarországi antiszemita incidensekről. Ennek egy része a holokauszttagadó és –relativizáló állításokról szólt. Például azt, hogy „a szörnyűségek nagy részét a zsidók csak utólag találták ki”, a megkérdezettek 16 százaléka osztotta 2019-ben, miközben ez 2006-ban még csak 9 százalék volt. Az egész társadalomra ráférne az edukálás, az ismeretek átadása, mert meggyőződése szerint az antiszemitizmus alapvetően a nem tudásból, az ismeretek hiányából adódik.

Elmondta: a Holokauszt Dokumentációs Központ állami intézmény, miután kiadták ezt a közleményt, beszéltek a központ munkatársaival, és jelezték feléjük, hogy ha megjelenne ott az ózdi alpolgármester, adjanak mellé szakavatott guide-ot, aki segít a kiállításon eligazodni. Hozzátette: nem hiszi, hogy a Mazsihisz dolga lenne odamenni és ezt megtenni.

Műsorvezetőnk felvetette, hogy ha Farkas Péter Barnabás elmegy a Páva utcába, kiáll a sajtó elé, és elmondja, hogy átérzi a sok szörnyűséget, amelyről ott szerzett információkat, mélységesen sajnálja a félreérthető fotóját, nem volt benne semmi rosszindulat, és egyetért azzal, hogy a zsidóság ellen elkövetett történelmi bűnök ne ismétlődhessenek meg, az antiszemitizmust pedig próbáljuk a minimumra csökkenteni, akkor elégedett lenne-e a Mazsihisz. Heisler András azt mondta: ha ezt elmondja a politikus, elveszítené a szélsőjobboldali Jobbik-szavazók bizalmát. Persze ha ezt felvállalja, az számukra pozitív, de szerinte inkább a párttársaival kellene beszélgetnie az alpolgármesternek, mert a pártjából kapott olyan támadást, amely szerint nem véletlen volt az a mozdulat éppen ott, a zsidókat gyalázó feliratok előtt.

Jó példák

Beszélt arról, hogy Németországból indult egy projekt, amelyben SS-katonák, -tisztek leszármazottai – akik a családban hittek a nagypapában, apukában –, később, mikor szembesültek a valósággal, elkezdték felkeresni azokat a helyeket Európában, ahol atrocitások történtek, vagonok indultak. Elmondják, mennyire bántja őket ez az örökség, bocsánatot kérnek a szenvedők családtagjaitól, tehát ott nagyon erős a szembenézés a valósággal.

Heisler András azt is említette: nemrég tartottak online workshopot a Ferencvárosi Torna Club és elnöke, Kubatov Gáborék szervezésében, vezetésével, akik igyekeznek edukálni a labdarúgótársadalmat, a szurkolókat, hogy távolodjanak el a rasszista, antiszemita rigmusoktól, és maradjanak a sportszerű szurkolás mellett. „Nem mondom, hogy már a Paradicsomban járunk”, de úgy látják, ennek a törekvésnek vannak eredményei. Orbán Viktor megfogalmazta a zéró toleranciát, „ettől ma még messze vagyunk”, a társadalom minden tagjának tennie kell azért, hogy közelítsünk felé.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Megbeszéljük...
2021. szeptember 24., péntek 16:20
Műsorvezető: Bolgár György