„Klubrádió
Esti gyors

Hazudnának a számok? Hol tart a járvány?

10/12/2020 09:17

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Meglepő adatok látnak napvilágot a koronavírusról. Az elhunytakról közölt szám furcsán változik. Érdekes módon akkor, amikor Orbán Viktor bejelent valamit.

2020. december 09. Esti gyors - részlet 20.12.09. Kunetz Zsombor
07:21
00:00

A számok világa tiszta, az adatokat nem lehet megváltoztatni, eltitkolni – gondolná az ember. A koronavírussal kapcsolatban viszont kételkedhetünk. Furcsán mozognak a számok. A Központi Statisztikai Hivatal közzétett egy számsort, amely azt mutatja, hogy az elmúlt évek novemberi hónapjában hányan haltak meg. Az idei szám jóval magasabb a korábbiaknál. Írhatnánk a növekedést a járvány számlájára, de nem lehet, mert az Operatív Törzs szerint nem veszítettünk el annyi beteget.

Az ellentmondásokról Kunetz Zsombor mentőorvos, egészségügyi szakértő beszélt az Esti gyorsban. Neki az is feltűnt, hogy amikor Orbán bejelentette a korlátozások meghosszabbítását, vagyis nem szigorított tovább, aznap reggelre erőteljesen csökkent a halálozások száma. Véleménye szerint néhány beosztott így akarta megalapozni a főnöki döntés helyességét. Úgy tűnik tehát, hogy nem nagyon hihetünk a nyilvánosság elé tárt számoknak.

Kunetz Zsombort a vakcinák választhatóságáról is kérdeztük, miután az országos tiszti főorvos nyilatkozata után ebben az ügyben is félreértés támadt. A szakértő szerint ez nem az a kérdés, amiben a páciensnek kellene döntenie. Ez orvosi, szakmai kérdés. Nyilván csak olyan oltóanyagot szabad használni, amit nem csak a magyar, hanem az európai hatóság is megfelelőnek talált. Ismerni kell az ellenjavallatokat, hogy például cukorbetegnek, vagy terhes anyának nem adható, és így tovább. Tehát e kérdés nem az, hogy orosz, kínai, német, vagy amerikai, hanem az, hogy megfelelő minőségű-e, és a konkrét embernek adható-e az az oltás.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán.

Esti gyors
2020.12.09. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor