„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy: Az egészségügy nem bír a vírussal

9/12/2020 14:12

| Szerző: Klubrádió/ K.K.

Még egy országgyűlési képviselőnek sem árulják el, hogy hányan halnak meg a járvány következtében. Az adatok nem illenének Orbán siker-propagandájába.

2020. december 09. Reggeli gyors - részlet 20.12.09. Hadházy Ákos
10:35
00:00

Az Orbán-kormányt csak az érdekli, hogy a gazdaságot valamennyire működésben tartsa. Ez persze fontos szempont, de ezrek életébe kerül. Az jól jön a propaganda-gépezetnek, hogy ennyivel, meg ennyivel nem esett vissza a termelés, de az nem, hogy ennyien haltak meg a vírus miatt. Nem is lehet tudni, hogy mennyien. Hadházy Ákos, a Momentummal szövetséges független képviselő megpróbált hozzájutni az adatokhoz, amelyekből kiderülne, hogy melyik kórházban hányan haltak meg a vírusfertőzés következtében. Nem kapott információt. Sem az intézményektől, sem a minisztériumtól, sem az operatív törzstől. Állítólag ilyen adatot sehol sem tartanak nyilván!

Akkor vajon mit közöl minden reggel az országos tiszti főorvos? Hadházy szerint kozmetikázott adatokat. Beszédes, hogy a lélegeztető gépen lévők száma egész másképp alakul, mint az elhunytaké. A közölt megyei adatok egyik napról a másikra fordulnak meg, ami a valóságban lehetetlen. A képviselő szerint a kormánynak nincsenek valós adatai, mert nem végeznek elég tesztet. Amilyen számok mégis a birtokukban vannak, azokat titkolják. Ha egyet is kiböknének, azt egy kórházi dolgozó abban a pillanatban meg tudná cáfolni és kiderülne az igazság: a magyar egészségügy már rég nem képes megbirkózni a járvánnyal. Vannak intézkedések, amelyeket időben kell meghozni, hogy fékezhető legyen a kór terjedése. Aztán más késő...

A közvéleményben is látszik a bizonytalanság, és az, hogy a kormány kommunikációja nem igazán hiteles. A Publicus Intézet felmérése szerint a megkérdezettek 43 százaléka úgy véli, hogy a kormány a saját politikai érdekei szerint befolyásolja az adatközlést, manipulál a számokkal. Igaz, hogy 44 százalék még mindig hisz Orbánéknak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI Fotó: Ujvári Sándor.

Reggeli gyors
2020.12.09. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert