„Klubrádió
Reggeli gyors

"Hatalomszeretet helyett alázat és humánum"

23/06/2021 11:09

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az ideális miniszterelnöktől alázatot és önmérsékletet vár L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója. A pedagógus szerint ez kell ahhoz, hogy egészségesen éljen a kormányfő a rábízott hatalommal.

2021. június 23. Reggeli gyors - részlet 21.06.22. L. Ritók Nóra
10:25
00:00

A Hét kérdése rovatban azokat a kérdéseket tesszük fel vendégeinknek, hogy szerintük milyen miniszterelnökre van szüksége az országnak? Keménykezű vagy csöndes? Öltönyös vagy inges? Vicces vagy komoly? Kutyás vagy macskás? Milliárdos vagy csak milliomos? Férfi, nő, vagy egy harmadik? 

Az ideális minszterelnök-jelölttől azt várja L. Ritók Nóra pedagógus, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója, hogy legyen képes egészségesen viszonyulni a hatalomhoz. Ha nincs meg egy jelöltben az önreflexió képessége, lehet akár a legnagyobb támogatást élvező jelöltje az ellenzéknek, nem lesz képes demokratikus normákhoz elengedhetetlen mértékletességet megtartani. A hatalom szeretete helyett alázat és humánum jellemzi az ideális jelöltet.

Élesen el kell különíteni a politikát és a szakpolitikát, L. Ritók szerint a legfontosabb, hogy utóbbi hatékonyságát ne korlátozza a pártpolitika. Így például megőrizhetővé válna egy hosszútávú kivitelezést igénylő programok, mint az oktatásügy fejlesztése. A jó szakpolitikusnak ideális helyzetben nem kell tartania választásoktól.

L. Ritók megjegyezte, ehhez kell az olyan miniszterelnök, aki nem "megtehetem" elve mentén jelöli ki haveri körökből jelöli ki apparátusát.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú L. Ritók Nórával
2021.06.23., szerda 7:35
Riporter: Mérő Vera