„Klubrádió
Reggeli gyors

Tóta: A boldog országok egyikében sincs ilyen zenebohóc

22/06/2021 10:51

| Szerző: Klubrádió

Tóta W. Árpád egy olyan miniszterelnököt tart elképzelhetőnek, aki olyan, mint egy hivatalnok, nem pedig olyan mint aki magát napistennek képzeli.

A hét kérdése, milyen legyen az új miniszterelnök. A Reggeli gyorsban ezúttal Tóta W. Árpád, a Hvg.hu publicistája válaszolt. Neki erre, mint mondta, két válasza van.

2021. június 22. Reggeli gyors - részlet 21.06.22. Tóta W. Árpád
07:39
00:00

Egyrészt, hogy mit akar ő maga, és mit akarhat a többi ember, hogy ki a megfelelő jelölt. Mint kiderült, nem ugyanazt.

Tóta magáról azt mondta, ő annál a radikálisabb elgondolások híve, mint amit győzelemre lehet vinni egy választáson, ezért szerinte az nem taktikus  lépés, ha az ő kedvencét választaná ki, aki amúgy nincs is.

Abból a szempontból, hogy ki tudná egy miniszterelnök-jelölti vita után legyőzni Orbán Viktort, Tóta azt mondta, nem lesz vita, mivel Orbán régóta nem tesz ilyet. De "remélhetőleg megbánja, mint Tarlós István is, aki utólag azt mondta, hogy nagyon megbánta", mert ő vitázni akart, csak a kampánycsapata megtiltotta. Szerinte Tarlós jól is jött volna ki belőle, "de az volt a mondás, hogy nem lehet kiemelni ezt az incifinci senki jelöltet. Most is ez lesz a meder" - mondta Tóta.

Hogy milyen habitusú lehetne az új miniszterelnök? Gyurcsányos, medgyessys? "Olyan típusú karakter, mint Gyurcsány Ferenc, nincs is a menün. Medgyessy Péter inkább, de nem helyes dolog megfeleltetni egyik embert a másiknak" - mondta Tóta, aki természetesen hallott már azokról a teóriákról, amik szerint Karácsony Gergely a Medgyessy, Jakab Péter a Gyurcsány "vagy a felesége. Innentől hülyeség. Ezek új jelöltek, Karácsony meg nem Medgyessy" - mondta.

Vizes vb 2017 - Megnyitó
 
Medgyessy Péter
 
Budapest, 2017. július 14. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és felesége, Lévai Anikó (háttal) Medgyessy Péter volt miniszterelnökkel beszélget a 17. vizes világbajnokság megnyitója előtt a Lánchíd pesti hídfőjénél 2017. július 14-én. Mellettük Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége (háttal). MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

 

Ha az ő személyes preferenciáit tekintjük, szerinte egy miniszterelnök "nem feltétlenül hős típus". Ő a hős fogalmát nem is tartja pozitívnak, "a hősök akkor kerülnek elő, amikor baj van, és ott maradnak a nyakunkon, és még nagyobb bajt csinálnak. A miniszterelnök egy hivatalnok, akit megbízunk egy bizonyos feladattal, és ha gáz van, számon kérjük, ha pedig jól végzi a munkáját, elégedettek vagyunk vele".

"Jó lenne, ha az ország le tudna jönni arról, hogy a miniszterelnök a Napisten, körülötte forog a világ és minden tőle függ. Persze tíz év Orbán erre tanított meg egy generációt vagy többet, de ez nem egészséges. A boldog országok nem így működnek, egyikben sincs ilyen zenebohóc".

Ha kormányváltásra kerül a sor, a sok pártnak együtt kell működnie, nem pedig egy ember fogja "hangszerelni", hanem a pártok saját demokráciája és  pártelnökök. "Nem biztos, hogy egy embert keresünk. Ha egy diktatúrát lebontunk, akkor a diktátor kezében összpontosuló feladatokat szétszálazzuk, szétosztjuk a felelősségeket. Egy másfajta kormányzási modellben hiszek, amiben nem olyan marha fontos a miniszterelnök személye. De nyilván ő van a kirakatban és rá fognak szavazni, így elfogadom, hogy a széles dolgozói tömegeknek fontos" - mondta Tóta W. Árpád.