„Köszönjük,
Reggeli gyors

Hányféle kétharmada van a Fidesznek?

15/07/2020 12:50

| Szerző: Klubrádió

A jogértelmezés nem egyértelmű, így nem tudni, hogy egy képviselő tragikus halálával megszűnt-e papíron a kormánypártok kétharmada. Nincs is jelentősége.

2020. július 15. Reggeli gyors - részlet 20.07.15. László Róbert
00:00
00:00

Az tény, hogy az időközi választásig a kormánypártoknak 132 képviselőjük van, miután Koncz Ferenc egy tragikus motorbaleset áldozata lett. Az is tény, hogy a haláleset miatt az Országgyűlés létszáma is csökkent eggyel, 198-ra. Az jogértelmezési kérdés, és nem egyértelmű a válasz, hogy a 132-t ehhez kell-e viszonyítani, vagy az eredeti, 199-es képviselői létszámhoz. Előző esetben papíron is megvan a kétharmad. (Egyébként ez a viszonyítás a 30 éves gyakorlat.)

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Koncz Ferenc
 MTI fotó/Koszticsák Szilárd
 

Azonban, hogy ez mennyire nem sorsdöntő kérdés, azt László Róbert, a Political Capital választási szakértője magyarázta el a Reggeli gyorsban. Az úgynevezett kétharmados törvények többsége nem az összes képviselő kétharmadának szavazatát igényli, hanem a jelenlévő képviselők kétharmadáét. Az ellenzék többnyire fegyelmezetlen, ritkán vannak ott mind a 66-an, a kormánypártiakat pedig Orbán Viktor megfegyelmezi. Ha ez nem lenne elég, a kormány számíthat a Mi Hazánk Mozgalom négy politikusára és a német nemzetiségi képviselőre, Ritter Imrére is.

Ez a helyzet egyébként is csak az időközi választásig áll fenn. A néhai képviselő körzete, a borsodi 6-os számú, ugyan nagy területű, de többnyire kisebb településekből áll, a legnagyobb Tiszaújváros, 15 ezren lakják. Az iskolázottsági szint alacsony, sok a közmunkás, a legkisebb falvakban sok roma él. Egyébként itt volt a Fidesz képviselője a börtönbüntetésre ítélt Voldemort, azaz Mengyi Roland. Annak tehát nagy jelentősége lesz, hogy ezt a körzetet el tudja-e vinni az ellenzék – jelzi László Róbert. Nem is közjogi, hanem politikai, lélektani értelemben. Egy-egy körzet elvesztésekor a Fidesz népszerűsége általában meginog az egész országban.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Reggeli gyors
2020.07.15. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre