„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Hajózási kisokos

25/11/2023 09:21

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

Az Élőben a városból adásában hajóra ültünk, szó esett hajós KRESZ-ről, tengeri hajózásról és arról is, hogy miért kell a mai napig tisztában lennie minden hajósnak a különféle csomózásokkal. Hol és milyen vizsgát kell tennie annak, aki a kapitányi székbe vágyik? Kreszprofesszor ennek is utánajárt.

2023. november 22. Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2023. november 22., szerda 13:00)
51:35
00:00
Műsorvezetők: Pető Attila Szerkesztők: Pető Attila

A műsor vendége Kalmár Gábor volt, aki nemcsak autósiskolát vezet, hanem több mint 10 éve hajós iskolát is. Egy véletlennek köszönhetően kedvelte meg a vízi járműveket és ezzel együtt a hajózás oktatását.

Megtudtuk, hogy 7 méternél hosszabb, vagy 20 lóerőnél erősebb motorral hajtott hajóra már kell jogosítvány, ami 18 év fölött szerezhető meg. Ezen felül olyan vitorlásra is, amelynek vitorla felülete 10 négyzetméternél nagyobb. Ha sikeresen elvégeztünk a tanfolyamot, akkor belvízen bárhol, akár folyón, akár a tavakon is közlekedhetünk ilyen járművekkel.

 
Pető Attila és Kalmár Gábor
Fotó: Kerekes Bori/Klubrádió
 

Beszélgettünk a tanfolyamról, ami nem csak elméleti részből áll, hanem komoly gyakorlati felkészülés is szükséges hozzá. Ma már egyébként az úszótudományunkat nem kell bemutatni, elég erről nyilatkozni. A tananyag elsajátítása után vizsgázni is kell, ez szintén elméleti és gyakorlati részből áll. A gyakorlat kötélcsomózással kezdődik, hiszen alap követelmény, hogy a vízi járművet ki kell tudni kötni és rögzíteni. A vizsgákon egyébként nagyon kevesen buknak meg, általában majdnem mindenkinek sikerül elsőre. 

Beszélgettünk a hajós KRESZ-ről is. A legfontosabb szabály, hogy a szemből érkező hajókkal megfelelő oldaltávolságot kell tartani, és illeszteni kell a lámpák színét, tehát pirossal a piros mellett kell elhaladni. Vízen is létezik jobbkéz-szabály, viszont sebességkorlátozás nincs, de mindenkinek törekedni kell a maximális biztonságra.

Megtudtuk azt is, hogy a tengeri hajók vezetéséhez külön tanfolyamot kell tenni. A képzés és a vizsga is az Adriai tengeren zajlik. 

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig
2023. november 22., szerda 13:00
Műsorvezető: Pető Attila