„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hadházyt meglepte, hogy Orbán vidékizett

6/07/2023 23:05

| Szerző: Klubrádió

Olyan, "mint egy szőrét hullató, rossz vidéki róka" – mondta Orbán Viktor az őt toszkánai repülőútjáról kérdező Hadházy Ákosnak a Parlamentben. A független képviselőt is meglepte ez a reakció, szerinte Orbán megsértette a vidéki lakosságot, "ennyi erővel vidéki parasztozhatott is volna", és ez azért furcsa, mert szereti magát egyszerű vidéki fiúként eladni. Megjegyezte, az is új dolog, hogy ilyen hosszú ideig zavarban van a miniszterelnök, amikor rákérdeznek egy ronda ügyére.

2023. július 06. Megbeszéljük - részlet 23.07.06. Hadházy Ákos
09:10
00:00

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő csütörtökön a Parlamentben arról az útról érdeklődött volna Orbán Viktornál, amikor Egyiptomból a honvédség „nem kormánygépe” Budapest helyett inkább Toszkánába vitte a miniszterelnököt, aki ott családi körben töltött néhány napot. Azonban a kormányfő válasz helyett végig személyeskedett vele, többször sunyi alaknak nevezte, és azt mondta, hogy Hadházy szerinte olyan, „mint egy szőrét hullató, rossz vidéki róka”. Íme a felvétel:

Az ellenzéki politikus a Megbeszéljük adásában elmondta: meglepte Orbán reakciója, ennél magasabb színvonalra számított tőle, másrészt viszont az nem újdonság, hogy a miniszterelnök azt gondolja, mindent megtehet, mindent mondhat, és láttuk már eléggé otrombán vagy az észérveket mellőzve is reagálni.

Hadházy elmondta, a beszélgetés korábban kezdődött, csak akkor kapcsolta be a kamerát, amikor Orbán elkezdte a sunyizást. Hozzátette, jóval hosszabb ideig tartott az a kínos jelenet, amíg a miniszterelnök csak „idétlenül röhögcsélt”. Az elején ketten voltak Szijjártó Péterrel, Szűcs Lajos fideszes képviselő később jött oda. Amikor Szűcs elkezdte őt lökdösni, akkor fejezte be a videózást.

Ami a képviselőt legjobban meglepte, az a „vidéki rókázás”, ezen nem tud kiigazodni, mert „ennyi erővel vidéki parasztot is mondhatott volna” szerinte Orbán, aki ráadásul szereti magát egyszerű vidéki fiúként eladni. Ezzel a kiszólással megsértette a vidéki lakosságot – ő is vidéki –, ilyeneket felemelkedett „arisztokraták” szoktak mondani – fogalmazott. A vidékizés tehát új dolog, és az is, hogy ilyen hosszú ideig tud ennyire zavarban lenni a miniszterelnök, amikor konkrétan rákérdeznek egy ronda ügyére – összegezte Hadházy. Szerinte Orbán azért reagálhat így, mert tudja, hogy a propagandagépezet révén nagyon sok emberhez nem jut el ez a felvétel, sőt, olyan is lesz, akihez eljut és tetszik neki az, ahogy a kormányfő „kiosztja” az ellenzék egyik tagját.

Itt a megszokott környezetétől eltérő helyen kérdezte, hiszen nem volt ott kordon (megjegyezte: a Karmelita előtti úgynevezett építési kordon is azért van, hogy ne kaphassanak kérdéseket a kormánytagok), és nem voltak ott a „smasszerei” sem. Havasi Bertalan sajtófőnököt külön is említette, aki el szokta hárítani az újságírókat a miniszterelnöktől. Ennél az alkalomnál az „Alkotmánybíróságnak nevezett pártszervezet új tagjait kellett megszavazni”, ehhez titkos szavazásra van szükség, ilyenkor az egyik folyosót lezárják a teremőrök, és ott csak képviselők lehetnek. Ide jött be a miniszterelnök is – ismertette Hadházy Ákos, hozzátéve: tudta, hogy lesz ilyen alkalom. Jelezte, szíve szerint a szavazásokra se járna be, de „Kövér László nagyon szeretné bent látni”, és ha már ezt várják el tőle, akkor úgy gondolta, legyen valami értelme és használják ki a lehetőséget.

Az is célja volt a képviselőnek, hogy felhívja a figyelmet erre a repülőútra. Amely ugyan „nem a legnagyobb lopás”, az adófizetőknek alsó hangon 3,5-4 millió forintjába került, de szerinte azért „különös pofátlanság”, mert az ország nehéz helyzetben van, maga Orbán pedig az Európai Unióra mutogat, azt kérdezve, hogy „hol a pénz”.