„Klubrádió
Reggeli gyors

Sámándob-újjáépítés: "Ellenőrizetlenül lopják a pénzt, az ellenzéki képviselők meg nézik"

4/07/2023 12:56

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Bejelentést tesz Sárkány Sándor, a "Sámándob" főtervezője az Integritás Hatóságnál a milliárdokat felemésztő sikertelen újjáépítés miatt. A milánói világkiállítás pavilonjának tervezőjét nem fizették ki, az acélszerkezetet pedig hagyták amortizálódni Karcagon. "Szörnyű, hogy folyamatosan lopásra, csalásra használnak egy szerkezetet, amit én rajzoltam" – mondta Sárkány a Reggeli gyorsban.

2023. július 04. Reggeli gyors - részlet Sárkány Sándor 2023.07.04.
09:44
00:00
Sárkány Sándor, a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjának, a "Sámándobnak" a főtervezője bejelentést tesz az Integritás Hatóságnál a milliárdokat felemésztő sikertelen újjáépítés miatt – számolt be a múlt héten az Átlátszó.

Ez azonban csak a legújabb fejezete a hányattatott sorsú épület történetének. A hivatalosan Alakor/Életfa nevű pavilon felépítése költsége 560 millió forint lett volna, ehhez képest már Milánóban 2,5 milliárdért épült fel – emlékeztett a főtervező, képzőművész Sárkány Sándor a Reggeli gyorsban. Eleve pavilonnak tervezték, tehát nem arra, hogy négy évszakot, vagy bármilyen célú hosszútávú üzemeltetést kibírjon – magyarázta.

sámándob
 
Sámándob - Alakor/Életfa
 
Fotó: Csarnai Ákos
 

Ehhez képest a világkiállítás után Milánóban kiválasztották, hogy maradjon a városban, a fából készült részek már ekkor elkezdtek rohadni. Ezután született meg az ötlet, hogy mégis hozzák haza, építsék fel újra. Öten pályáztak, végül Karcag lett a befutó, amiben Sárkány szerint szerepe volt a városból származó két fideszes politikus, Fazekas Sándor korábbi agrárminiszter és Varga Mihály pénzügyminiszter lobbijának. A polgármester az alpolgármester, a jegyző és az én jelenlétemben fenyegette meg Szőcs Gézát (a második Orbán-kormány kulturáért felelős államtitkára, majd a miniszterelnök kulturális főtanácsadója – a szerk.), hogyha mi nem szolgáljuk ki azt a magánérdeket, ami miatt ez a pavilon odakerült, akkor nekünk annyi" – mondta Sárkány. 

Ahhoz, hogy újra felállíthassák a "Sámándobot" újra kellett tervezni, amit Sárkánynak elmesélése szerint feketén akartak kifizetni, színházakon keresztül, mivel egyébként díszleteket tervez. Ebben az időben az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) felügyelte a projektet. "Ezt én nem fogadtam el, hanem feljelentést tettem. Innentől kezdve üldözötté váltam" és azóta is a jogdíj kifizetése nélkül fut az újjáéítés – mondta a képzőművész. 

A "Sámándobot" Karcagon évekig hagyták rozsdásodni a szabad ég alatt. Az acélszerkezetet feszített statikájú, egy hajszálrepedés is óriási problémát okozhat. Ezt az elmúlt években 43 millió forintért tárolták nem megfelelő körülmények között, majd visszaépítették. Sárkány és Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő érte el, hogy felülvizsgálják ezt az engedélyt. A képzőművész szerint két lehetőség van, vagy rájöttek a visszaépítésnél, hogy már nem használható, kidobták és lemásolták – ez a jobbik eset – vagy csak lefestették, ebben az esetben életveszélyes – mondta el a képzőművész.

Hadházy januári Facebook-bejegyzése a témában.

Azzal, hogy az újjáépítés késlekedett egyre többe kerül a projekt az adófizetőknek: jelenleg nettó 3,8 milliárd forintért a budapesti Zeron Zrt. és a székesfehérvári Peszter Kft. konzorciuma dolgozik rajta – írta az Átlátszó.

"Szörnyű, hogy folyamatosan lopásra, csalásra használnak egy szerkezetet, amit én rajzoltam" – mondta Sárkány, aki szerint "ellenőrizetlenül lopják a pénzt, a szolnok megyei ellenzéki képviselők meg nézik, lepattantam, bárkihez fordultam, nem érdekelt senkit ez az ügy" – osztotta meg a képzőművész.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Sárkány Sándorral
2023.07.04., kedd 8:50
Riporer: Dési János