„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy: Poltékat nem érdekli Bánki szerepe a pécsi buszok ügyében

4/03/2022 09:21

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Minden elkövet az ügyészség annak érdekében, hogy Bánki Erik neve ne merülhessen fel a pécsi buszvásárlás ügyében – véli Hadházy Ákos. 2015-ben a Tüke 115 használt buszt vett. Azonban az eredetileg meghatározott 2,6 milliárd forintos ár helyett 3,5 milliárdot fizettek. A független országgyűlési képviselő a különbözet útját követte végig, és nem érti, hogy ezt az internet korában a magyar hatóságok miért nem tették meg ugyanígy.

2022. március 04. Reggeli gyors - részlet 22.03.04. Hadházy Ákos
10:11
00:00

2015-ben a pécsi önkormányzat tömegközlekedési cége, a Tüke vásárolt Hollandiából 115 használt Volvo buszt 3,5 milliárd forintért, ám utóbb kiderült, hogy a flottát pár hónappal korábban 700 millió, más adatok szerint egymilliárd forinttal olcsóbban kínálták – írta a Népszava. A város és a cég közbeszerzéssel vette a járműveket, ám az utolsó pillanatban egy közvetítő cég belépett az üzletbe, s akkor lett a flotta lényegesen drágább. Az ügyben Hollandiában vizsgálat indult. A lap annak kapcsán számolt be ismét az esetről, hogy februárban meghalt az ügy fővádlottja, a Tüke Busz Zrt. volt vezetője, Paiger István.

Hadházy Ákos a Klubrádiónak elmondta, hogy az ügyben indult nyomozás során Paiger kedvezőbb vádalku reményében bizonyítékokat szolgáltatott volna egy fideszes képviselő, Bánki Erik érintettségére, amelyet a hatóságok, vagy ahogy posztjában hivatkozott rájuk a független országgyűlési képviselő, "Polték" nem akartak tudomásul venni, és elutasították a vádalku kérelmét. Ezzel Hadházy szerint lényegében azt mondták, hogy "őket nem érdekli Bánki Erik szerepe" az ügyben.

A politikus úgy számolt, hogy a holland használt Volvo buszokra a város cége először 2,6 milliárd forintért kapott ajánlatot, de végül nem onnan vette meg, hanem egy közvetítő cégen keresztül, 3,5 milliárdért.

A különbözetből (Hadházy 900 millióval számol) a közvetítő cég egy szerb számlára 560 millió forintot utalt el, 315 milliót készpénzben kivett "betett egy bőröndbe, kiautazott vele Hollandiába és besétált az ABM Ambro bankba, hogy szeretne számlát nyitni". A bankban elhelyezett pénzből 170 milliót továbbutaltak egy Thaiföldi számlára, amelyet Patzek Endre Tibor nyitott. A holland pénzintézetnek gyanús lett a dolog és jelentették, hogy pénzmosást kísérelhetnek meg náluk.

Patzek annak a német székhelyű Zeta nevű cégnek volt az ügyvezetője, amely Bánki Erik vagyonnyiltkozatába 2016-ban került be utólag, a 444 kérdezősködése nyomán.

Az ügyben indított nyomozás alapján készült vádiratban azonban nem szerepel sem a cég, sem a 170 millió forint utalása. Így az elsőrendű vádlott hiába kísérelt meg mindent, hogy Bánki Erik szerepét tisztázza, az ügyészség nem vett róla tudomást.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: MTI/Mónus Márton

Reggeli gyors/interjú Hadházy Ákossal
2022.03.04., péntek 7:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert