„Támogassa
Esti gyors

Hadházy beszámolója után családbaráttá alakítanák a tiszai luxus-nyaralóhajókat

17/08/2023 21:08

| Szerző: Klubrádió

Hadházy Ákos lefotózta a Tiszán érintetlenül álló, állami beruházásban vett luxus-nyaralóhajókat – ez a beruházás a független országgyűlési képviselő szerint ötmilliárd forint eltapsolását jelentette. Majd egy nappal később a Mahart közölte: új stratégiát dolgoznak ki, Kiskörén "családbarát kikötő" lesz.

2023. augusztus 17. Esti gyors / részlet, Hadházy Ákos (23.08.17.)
08:14
00:00

Hadházy Ákos izgalmas jachtozós sztorira bukkant a Tiszán. "Egész nyáron ott rohadnak a kikötőben az Önök pénzéből vett luxus folyami jachtok" – írja a kormány tiszai nyaralóhajóiról a kisköreiek beszámolói alapján a független országgyűlési képviselő. 

Aki az Esti gyorsban elmondta: amikor hallott erről a 4,9 milliárdos beruházásról, nagyon komoly fenntartásai voltak. Jelezte, azt kellene megnézni minden állami projektnél, hogy van-e rá igény, és ha van, akkor egy vállalkozónak kellene finanszíroznia hitelből, kockázatot vállalva, nem az adófizetők pénzét használva erre.

Úgy folytatta: Kiskörén sok furcsa európai uniós beruházás van, és szóltak neki, hogy ezek a hajók üresen, érintetlenül állnak, csak egy szépségverseny résztvevőit vitték ki velük. Augusztusban, az abszolút csúcsidőben 15 százalék, 20-án 20 százalék kedvezményt adnak a bérlésre. Ezek után kíváncsiságból megpróbált időpontot foglalni, és az derült ki, hogy bármelyik hajót a következő két hónapban bármikor, bármennyi időtartamra ki lehet bérelni. Tavaly 100 milliós veszteségről számolt be a Mahart; úgy tűnik tehát, hogy ez az üzlet befuccsolt, a szolgáltatást senki nem használja, ami nem csoda, hiszen egy hétre egymillió forintba kerülnek a hatszemélyes hajók (a kisebbek valamivel olcsóbbak, 800 ezer körül), ezenfelül félmillió forint kaució is van. Ennyi pénzből – legalábbis előszezonban – már egy horvát tengerparti hajókázás is kijön, jegyezte meg. 

Ahogy elköltötték ezt a pénzt, az is nagyon visszás, mert nemcsak hajókat vettek, hanem „kikötőkomplexumot” is építettek, csak Kiskörén házakat, kilátótornyot húztak fel – mindez nagyon látványos, csak az a kérdés, hogy minek. Összegezte: ez a projekt csaknem ötmilliárd forint eltapsolását jelenti, ami főleg most fájó, mert iszonyatosan nagy gazdasági válság van az országban, „több millió ember a megélhetésért küzd”, és ez az összeg nagyon hiányozhat innen-onnan.

Hadházy szerint a kormány nagyon sok mindent hasonlóan csinál az államszocializmushoz, amikor erőltet valamit, amihez nincsenek meg az ország adottságai. A vas és acél után az akkumulátorgyárak országa akarunk lenni, vagy ez esetben a hajóké. Ez a projekt Révész Máriusz államtitkárhoz tartozott, Hadházy őt tartja a felelősnek. Hozzá ezenkívül elég sok kerékpáros beruházás kötődik és a független képviselő több jelzést, képet kap arról, hogy rossz állapotban vannak a pályák és az erdei bicikliutak is.

Az interjú után jött a hír, hogy „új stratégiát dolgozott ki a Mahart a Tisza-tavi és Tokaj térségbeli nyaralóhajózás fellendítésére”. Az MTI-hez eljuttatott közleményt egy nappal azután adták ki, hogy Hadházy lefotózta a jachtokat. 

A társaság közölte: „a Kisköre városban lévő bázist átalakítják Családbarát Kikötő és Rendezvényközponttá. A magyar családok a tervezett programok révén maradandó élményt szerezhetnek, és közben megtapasztalhatják a Tisza-tó és Tokaj természeti értékeit.”

A Mahart a továbbiakban szálláshelyként is hasznosítja a kikötőben álló hajókat, csapatépítésre pedig akár egy napra is kiad hajókat – állították. Emellett saját üzemeltetésben megnyitották a Lábasház büfét, hasonlóképpen működtetik a kilátót, a szolgáltatások bővítése érdekében pedig beszereztek húsz összecsukható, hajón szállítható kerékpárt és tíz kenut is.

A cég azt is írta, hogy az idei szezonban eddig 142 hajókiadás volt, átlagosan négynapos bérleti idővel; gyakoriak voltak a last minute foglalások.

A mostani átalakításoktól azt várja a Mahart, hogy az üzleti eredményei folyamatosan javuljanak. „A Mahart Magyar Hajózási Zrt. nettó árbevétele 162,2 millió forintot tett ki 2021-ben, miközben egy évvel korábban 112,8 millió forint volt ez az összeg. Az adózott eredmény 91,8 millió forintos mínuszt mutatott 2021-ben, szemben az egy évvel korábbi plusz 141,2 millió forinttal” – áll a közleményben.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2023. augusztus 17., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Hardy Mihály