„Klubrádió
Eurozóna

Háború van. Nem hideg-, hanem kiberháború

11/07/2021 18:28

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Nem látjuk, közvetlenül nem érezzük, de tudnunk kell, hogy már rég folyik egy háború. Nem véletlen, hogy Biden amerikai és Putyin orosz elnök találkozóján is ez volt az egyik téma.

2021. július 09. Eurozóna (2021. július 09., péntek 13:00)
51:09
00:00
Műsorvezetők: Kárpáti János, Zentai Péter Szerkesztők: Zentai Péter

A két elnök tárgyalását nem igazán jól készítették elő, ez egyértelműen kiderült a nyilatkozataikból is. A később történtekből pedig még inkább. Nem követte az eseményt például amerikai-német, vagy amerikai-francia találkozó, Európa tehát nem profitált a két hatalom közeledési szándékát jelző diplomáciai eseményből. Az régóta nyilvánvaló, hogy az Amerikai Egyesült Államok Kínát tekinti ellenfelének, valódi kihívójának. Ám most kiderült, Hogy Oroszország egyáltalán nem mellékszereplő. Sőt! Bizonyos tekintetben fölényben van. Ez pedig a kiberhadviselés, tehát a számítógépes térben vívott  harc, amit tekinthetünk akár a hidegháború folytatásának is. Nem halnak meg emberek emiatt, nem lőnek személy szerint senkire, de ez a fajta hadviselés veszélyesebb, mint egy bombázás – mondta Németh András, a HVG külpolitikai újságírója az Eurozóna című műsorunkban.

Miért veszélyes?

Vlagyimir Putyin orosz elnök a napokban hirdette ki védelmi doktrínáját, amelyet akár paranoid tervnek is nevezhetünk, különösebb túlzás nélkül. Számítógépes hadviselésnek, hibridháborúnak is nevezik, amelynek egyébként fizikai megvalósulási vannak, mint amilyen például a Fekete-tengeren történt. Csak emlékeztetőül: egy brit hadihajó közelítette meg a Krím-félszigetet, amelyet Putyin orosz területnek tart, de a világ nagy része még mindig Ukrajna részének. A brit romboló tehát Ukrajnának jelentette be, hogy áthalad a vizein egy nemzetközi hadgyakorlat keretében, amit Kijev még üdvözölt is, hiszen a NATO tagja szeretne lenni. Moszkva erre állítólag a partról leadott figyelmeztető lövésekkel reagált, és bombákkal kényszerítette leállásra a hadihajót. De ezt tekintsük most egy incidensnek, az orosz vezetés kifinomultabb módszereket alkalmaz hosszú-hosszú ideje.

Putyin Budapesten - Közös sajtótájékoztató
 
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
 

Hackerek az első vonalban

Oroszország ugyan nem képes megnyerni egy számítógépes háborút, de ebben a műfajban nagyon jó – állítja Németh András. Ugyanis ez a fajta hadviselés olcsó, de hatékony. Moszkva rendkívül jó, profi hackereket tud alkalmazni. A sors fintora, hogy ezek a maguk területén tényleg jó szakemberek a hiány „termékei”. Oroszországban betiltottak bizonyos számítógépes játékokat, erre kreatív emberek nekiálltak, hogy ilyeneket mégis beszerezzenek. Nyilván a titkosszolgálatok sem maradtak tétlenek, megállapodásokat kötöttek a hackerekkel valahogy így: rendben csinálhatod a saját üzletedet tovább, ha egy-egy külföldi titkosszolgálati információt megszerzel nekünk, vagy bizonyos dezinformációkkal megszórod a világhálót.

A migráció, mint fegyver

Az nem titkolható célja Vlagyimir Putyinnak, hogy bomlassza az Európai Uniót, illetve az a látszatot keltse, hogy az EU hamarosan össze fog omlani. Valószínű, hogy azért avatkozott be a Közel-Keleten, mert a migráció veszélyével akarta megriasztani Európát. Ebben a törekvésében egyébként partnerre talált a magyar kormányban, közelebbről Orbán Viktorban is. De a hangsúly persze nem ezen a kis országon van, hanem például Szírián, Belaruszon.

Működik?

Moszkva rengeteg energiát fektetett abba, hogy ezt a migráció témát a köztudatban tartsa, főleg közösségi oldalakat használva, illetve kreálva. Felmerül tehát a kérdés: az Európai Unió miért nem lépett már, miért tűri ezt a támadást? Németh András válasza egyszerű: nem tűri az EU, de lassú. Gazdasági szankciókat léptetett életbe, amelyeknek a hatása azért már érik. Vlagyimir Putyin népszerűsége egyértelműen csökken.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Eurozóna
2021.07.08. 13:00
Műsorvezető: Zentai Péter