„Klubrádió
Reggeli gyors

Biden elmondta, Putyinnak felment a vérnyomása

17/06/2021 09:37

| Szerző: Klubrádió

A két elnök elmondta egymásnak, hogy mi a baja a másikkal, majd elbúcsúztak: ennyi értelme volt Biden és Putyin találkozójának. 

Joe Biden és Vlagyimir Putyin szerdán először találkoztak egymással Genfben. Az eléggé lerövidített találkozóról Németh András, a HVG újságírója beszélt a reggeli gyorsban.

2021. június 17. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Németh András - 2021.06.17.
06:25
00:00

Szerinte már az is kérdés, hogy mi értelme volt ennek a csúcstalálkozónak, miután hetekkel előtte tudni lehetett, hogy semmiben nem értenek egyet. Szerinte ez egy rosszul előkészített csúcs volt, csak azért, hogy megmutassák, hajlandóak egymással beszélni.

"Nem is volt jó hangulatú találkozó, ami után Biden ilyet mondott a sajttájékoztatóján, hogy azért nem lesz hidegháború, mert Oroszország érzi, hogy gyenge. Ilyenkor Putyinnak felmegy a vérnyomása" - mondta Németh.

Szerinte az történt a találkozón, hogy mind a két fél felsorolta, mi a baja a másikkal, majd Biden csendben megköszönte és felállt. Nem volt jó hangulatú 2018-ban az előző amerikai-orosz csúcstalálkozó sem Helsinkiben, aminek a mélypontja az volt, hogy a sajtótájékoztatón Donald Trump Putyinnak adott igazat az amerikai választásokat befolyásoló orosz titkosszolgálati műveletekről szóló amerikai jelentésekkel kapcsolatban, és nem a saját államának. A Biden-Putyin-találkozón ez is elhangzott állítólag.

Németh nem hisz abban, hogy "varázsütésre megjavulna a viszony a két ország között", és szerinte a két fél külön sajtótájékoztatóján elbeszéltek egymás mellett, Putyin mindig bebizonyította, hogy ők a jó fiúk, az amerikaiak a gyilkosok. De ez Putyinnak rutinból megy, "nem lehet feltenni olyan kérdést, amire ne tudna flottul válaszolni". Illetve egy amerikai újságírónak sikerült összezavarnia Putyint, amikor felvetette neki, hogy az összes ellenfele meghalt, vagy börtönben van, esetleg "nem támogatja az egészséges vitakultúrát?", amire Putyin olyasmivel válaszolt, hogy Amerikában meg verik a feketéket.

Biden-Putyin-csúcstalálkozó
 
Biden-Putyin-csúcstalálkozó
 
Genf, 2021. június 16. Vlagyimir Putyin orosz (b) és Joe Biden amerikai elnök a Genfi-tó partján található La Grange-villában rendezett csúcstalálkozójuk előtt 2021. június 16-án. MTI/AP/Patrick Semansky
Fotó: Patrick Semansky
 

Putyin célja az volt, és bejött, hogy megmutassa, Oroszország nagy és erős. És annak ellenére, hogy minden ellenzéki jelölt el van tiltva az indulástól, létezik homofób törvény is, Putyin azt mutatja, hogy változatlanul világhatalmi tényező.

Ugyanakkor Oroszország mindennapjai más lapra tartoznak: bár a katonai kutatások jól haladnak, de a hétköznapokban már érződik a visszaesés, régóta nem emelkednek a bérek, a tudományos kutatásban is elmaradnak. "A hadseregben erősek, az életszínvonal nem javul, hosszú távon ez lesz a Putyin-rendszer vége" - állapította meg az újságíró.

Kína jelenleg veszélyesebb, hatalmas gazdasági erővel. Putyin is fél attól, hogy Kína esetleg határt módosít és Szibériára veti a tekintetét, ami nem volt mindig orosz vagy szovjet felségterület, mondta.