„Klubrádió
Fülbevaló

Ha verték is gyerekkorában, ne adja tovább!

8/10/2019 15:27

| Szerző: Klubrádió

Nem az a cél, hogy hosszú tömött sorokban vonuljanak börtönbe azok a szülők, akik megütik a gyerekeiket, hanem az, hogy ne tegyenek ilyet.

2019. október 08. Fülbevaló - részlet 19.10.08. Gyurkó Szilvia
13:16
00:00

Skóciában mostantól hivatalosan is bűncselekménynek minősül, ha egy szülő megveri a gyerekét. Ez önmagában nem fogja megóvni a gyerekeket a fizikai bántalmazástól – mondja a gyermekjogi szakértő. Gyurkó Szilvia szerint a magyar szabályozás ennél előbbre tart, a gyermekvédelmi törvény tilalmazza a verést, a testi fenyítés valamennyi formáját. A cél azonban nem az, hogy az erőszakos szülőket börtönbe küldjék, hanem az, hogy megtanítsák nekik a pozitív gyermeknevelési technikákat. Ez megy nehezen, mert hiába van jó törvény, a szemléletformálásra se pénz, se figyelem, se más erőforrás nincs.

Még mindig az él az emberek többségében, hogy a gyermeknevelés a család belügye, van amikor nem lehet elkerülni egy pofont. Meg aztán „engem is vert az apám, mégis milyen rendes ember lett belőlem”. Meglepő, de a gyerekek fele is elfogadhatónak tartja a testi fenyítést. Az iskolákban sok-sok éve tiltják, de ma is le kell nyomnia annak a kölyöknek pár fekvőtámaszt, elrepül egy-egy darab kréta, vagy egy kulcscsomó, csattan egy-egy tockos. A nevelőintézetekben sem jobb a helyzet, sőt adott esetben a bíróságok sem veszik ezt a bántalmazást olyan szigorúan. Legfeljebb egy válóperben szedik elő a felek taktikai elemként, hogy a volt párjuk ütötte a gyereket, miközben amíg együtt éltek, ez természetes volt.

Svédországban például sikerült megfordítani a trendet, míg évekkel ezelőtt az emberek 68 százaléka ott is elfogadta az ilyen erőszakoskodó szülői magatartást, ma már csak 1 százalékuk tűri. Gyurkó Szilvia szerint Magyarországon is meg lehetne változtatni a szemléletet, igaz kellene hozzá 20-25 év és rengeteg munka. Azt kellene észrevenni, hogy a gyermekjogok nem elvont jogszabályok. A gyermekkori élmények alapvetően határozzák meg az ember egész életét, azok a sebek is, amelyeket gyermekként kapott. Egészséges társadalom csak ott alakulhat ki, ahol tisztelik a gyermekek jogait.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Fülbevaló
2019.10.08. 13:00
Műsorvezető: Kovács M. Veronika.