„Klubrádió
Megbeszéljük...

„Ha Trump féle olyan intelligens lett volna, mint Orbán, más lenne a helyzet Amerikában”

17/08/2021 17:49

| Szerző: Klubrádió/szg

Boris Kálnoky újságíró, a Mathias Corvinus Collegium médiaiskolájának vezetője a bécsi Die Pressébe írt arról, hogy „Magyarországtól tanulnak az amerikai konzervatívok”. Angolszász konzervatívokkal beszélgetve elhangzott az a mondat, hogy „ha Trump félig olyan intelligens és koncentrált lett volna, mint Orbán Viktor, akkor más lenne most a helyzet Amerikában”.

2021. augusztus 17. Megbeszéljük - részlet 21.08.17. Boris Kálnoky
14:55
00:00

Boris Kálnoky újságíró, a Mathias Corvinus Collegium médiaiskolájának vezetője a napokban írt egy cikket Tucker Carlson Fox News-műsorvezető itteni látogatása apropóján a bécsi Die Pressébe arról, hogy „Magyarországtól tanulnak az amerikai konzervatívok”.

A Megbeszéljük adásában elmondta: azért gondolja így, mert beszélt ezekkel az emberekkel, akik szép számban idejöttek Budapestre az elmúlt hetekben, hónapokban; számos beszélgetés folyt arról, hogy lehetne összeegyeztetni a kontinentális konzervatív gondolkodást az angolszász gondolatmenettel; a döntő különbség mindig az állam szerepe volt. Az angolok és amerikaiak ideálja a kicsi állam, amely nem avatkozik az emberek életébe, békén hagyja a vállalkozókat és mindenkinek minél több szabadságot ad. A kontinentális szemlélet szerint viszont az állam irányítja az országot, stratégiát alkot, és így tovább. Arra jött rá ezekből a beszélgetésből, hogy változik a helyzet Amerikában és részben Angliában is, úgy látják, hogy a nagy cégek már nem annyira a republikánusok támogatói, mint korábban, „a hadsereg is kicsit változott”, és talán jobban kell az államra kell támaszkodni.

Szóba került, hogy Donald Trump előző amerikai elnök hozzáállása előjele volt a mostani „paradigmaváltásnak”. Elhangzott az a mondat, hogy „ha Trump félig olyan intelligens és koncentrált lett volna, mint Orbán Viktor, akkor más lenne most a helyzet Amerikában”.

Angol és amerikai konzervatívokról van szó, akiknek imponál például a kerítés, az ő benyomásuk szerint sikerült megállítani az illegális bevándorlást, amelyet nagy problémának tartanak. Tucker Carlson azt mondta, hogy ehhez nem is kellett sok pénz – de műsorvezetőnk megjegyezte, hogy 2015 óta talán már ezermilliárd fölé is mentek a költségek. Bolgár György hozzátette: a statisztikák szerint az EU-török megállapodás után esett vissza a menekülők száma. Boris Kálnoky szerint a kerítés létezése fontos szerepet játszott abban, hogy a törökök egyáltalán belementek ebbe a megállapodásba (és nemcsak a magyarról van szó, macedón és görög kerítés is van). Ezt azzal egészítette ki, hogy később több olyan időszak is volt, amikor a törökök igyekeztek „menekülteket vagy migránsokat” átkergetni a határon.

Műsorvezetőnk felvetette, hogy Tucker Carlson 1999-ben azt mondta: akkor is rugdosná Donald Trumpot, ha a földön fekszik. Boris Kálnokynak viszont eléggé emberinek tűnt Carlson, és „érdekfeszítő beszélgetést” folytatott vele. Az angolszász konzervatív gondolkodás véleménye szerint már régóta érdekelte Orbán Viktort, azóta, hogy Oxfordban tanult és összebarátkozott Norman Stone „markánsan konzervatív” történésszel . Például az innen származik, hogy munkára ösztönözzék az embereket, és ne szociális támogatásokat kapjanak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Megbeszéljük...
2021. augusztus 17., kedd 16:15
Műsorvezető: Bolgár György