„Köszönjük
Reggeli gyors

Ha egy amerikai Orbánt dicséri, az olyan, mintha gyűlölné a hazáját

9/08/2021 07:36

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Továbbra sem ült el a Tucker Carlson magyarországi szereplése körüli vihar, a nemzetközi média még mindig bőségesen tálalja.

A CNN egymást követő heti összefoglaló elemző műsoraiban (Fareed Zakaria - GPS, és a Reliable Sources), és számos szakértő is arra keresett választ, miért vállalta el a Fox News tv-sztárja az Orbán melletti kiállást. A The Atlantictól az Eurasia Group-ig szinte egybehangzóan állították, azért, mert a migrációs- és az identitáspolitikában olyan keresztény konzervatív értékeket vall Orbán, ami tökéletesen beleillik a politikába visszakúszó trumpi ideológiába.

Nem véletlenül látogatott a magyar határra Carlson, és nem véletlenül ismétlik, hogy Orbán akar kevert/vegyes nemzetet: ezek a nyílt rasszizmusnak a fehér felsőbbrendűséget hirdető eszméknek tipikus jegyei, állapították meg a CNN elemzői. A másik szempont: a demokratikus választásra hivatkozva Carlson is azon dolgozik, hogy elfogadhatóvá tegye, normalizálja az illiberális orbáni rendszert.

A Fox News-féle Orbán-interjút követő elemzésben a konzervatív elemző a magyar ellenzéket bírálta, mert úgy néz ki, legalábbis szerinte, hogy egy rasszista párt és a kommunista összefogás próbálja legyőzni Orbánt a 2022-es választásokon. A műsorban nem egyszer a rasszista és a kommunista kifejezéssel bélyegezték meg a magyar ellenzéket.

 
Orbán és Tucker Carlson (Forrás: Orbán Fb-ja)
 

Jim Acosta, a Trumppal folyamatosan hadakozó CNN-elemző köntörfalazás nélkül nekiment Tucker Carlsonnak. Aki képes a fasiszta autokrata magyar vezetőt, Orbán Viktort dicsérni, az úgy veszi ki magát, mintha gyűlölné Amerikát.

A New York Times úgy látja, hogy Tucker Carlson műsorának az egy hétre, Magyarországra történt költözésétől Orbán azt várja, hogy a globális konzervatív mozgalomnak hazánk lesz az ideológiai központja. Nem mellesleg, napi 3 milliós nézettséget produkált Amerikában Carlson műsora, és ezzel könnyűszerrel verte a CNN-t és az MSNBC-t is.

Némi családi összefonódás is van ebben az amerikai-magyar projektben, hisz Richard Carlson, Tucker Carlson édesapja az Orbán által finanszírozott washingtoni lobbicég, a Policy Impact Communications kulcsfigurája, egykoron viszont az Amerika Hangja általános igazgatója is volt. Szerződése azonban úgy tűnik, 2019-ben megszűnt Orbánékkal, és a cég közleményben tudatta, semmiköze nem volt Tucker apjának a mostani egy hetes tartózkodáshoz, amit a Fox News állt amúgy is – írja a NYT.

Szorosan követi a nemzetközi sajtó az LMBTQ-törvény minden rezdülését. A Szabad Európa/Szabadság Rádió azonnal hírül adta a közlönyben kihirdetett végrehajtási rendeletet, miszerint az óvodától, iskolától, egyháztól számított 200 méteren belül nem lehet árusítani, nem lehet kirakatába tenni olyan termékeket, amelyek többek között a homoszexualitást népszerűsítik. Persze ennél sokkal több kitétele van, ami 30 napon belül hatályba lép, és amit ellenőrizni is fog a fogyasztóvédelmi hatóság.

A cikk szerint is – ahogy az az Amnesty International is jelezte – előbb utóbb a törvény el fog bukni, mert az súlyosan jogsértő törvény. Mindannyiunk felelőssége, fogalmaznak, hogy ne engedjünk a kormány aljas gyűlöletkeltésének, és rajtunk múlik, hogy milyen országban élünk. Orbán kritikusai azt mondják, hogy a törvény célja a választásokra hangolva egyben tartani a keresztény konzervatív szavazótábort.

Gyarapodnak a gondok az Európai Unióban – ha a Covid-járvány nem lenne elég. Az Amerika Hangja írása a felsorolást Magyarországgal kezdi, ahol az LMBTQ-törvényen kívül a Pegasus lehallgatási botrány okoz fejfájást Brüsszelnek. Ráadásul hazánk az egyetlen uniós ország, ahol alkalmazták a kémszoftvert. Folytatja a sort a lengyel igazságügyi rendszerrel, aminek változtatására augusztus 16-ig kapott haladékot Varsó.

De tetézi a bajokat Dánia is, ahol megkezdődött szíriai menekültek Damaszkuszba toloncolása. Ezek mind olyan ügyek, amelyekre senki nem volt felkészülve. Emmanuel Macron francia elnök figyelmeztetett, hogy az antiliberális konzervativizmus alá ássa az uniós értékeket. Az unió jogi alapokra épülő konstrukció, nem pedig hadsereg, egyetlen hatalmat a jogszabályok biztosítják.

Kérdés: vajon ilyen alapon meg tudja-e egyáltalán védeni magát ez a közösség. Soha nem fordult még elő az sem, hogy 17 ország összefogott és tiltakozó levelet írt a magyar és lengyel, az LMBTQ-közösségeket megbélyegző törvény eltörlését követelve.

A pénzügyi szankcionálás kérdését Vera Joruová bizottsági alelnök úgy ítéli most meg, nem lehet pénzzel zsarolni. A Le Monde-ban felvetődött, hogy egyes személyeket, a helyzetért felelős embereket, akik visszaéltek az uniós pénzalapokkal, azokat kellene egyénileg megbüntetni. Nem lehet egy egész országot büntetni pár ember bűne miatt. Egy francia elemző úgy fogalmazott, Orbán amúgy sem lesz örökké hatalmon, úgyhogy ez a fajtafenyegetés sem vezet célra.