„Klubrádió
Esti gyors

Ha nincs pénz, akkor ne is legyen! – Selmeci János jegyzete

9/06/2023 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

2024-ben nem lehet lopni. Bárki, akinek eddig meg volt engedve, hogy a saját barátaiknak kamutanulmányokra és kamueseményekre állami vagy uniós forrást szerezzen, az húzza be fülét farkát, mert pénzhiányban más világ van.

2023. június 09. Esti gyors-részlet (2023.06.09. Selmeci János jegyzete)
04:30
00:00

Nincs pénz. Tisztességes pedagógus béremelésre sem futja, az ápolóknak is csak félévnyi bérfejlesztés jutott, de nincs pénz vasúti beruházásokra és új mentőállomásra sem, a független színházak és szegény elsőfilmes rendezők is hiába várják a pár milliós támogatást, de a nyugdíjkorrekcióval is úgy tűnik várnak, hátha kiderül, hogy nem is kell rá annyit költeni.

Gyógyszeradó bezzeg van, szóval a bevétel láthatóan nagyon kéne, jövőre a költségvetési törvény alapján szinte semmire sem lesz több forrás a honvédelmen kívül (az, hogy arra igen, nagyon helyes), az uniós támogatásokkal pedig rövidtávon nem számol a kormány, szóval szerintem objektíven kijelenthető, hogy nincs pénz.

Márpedig ha nincs pénz, akkor ne is legyen, értem ez alatt, hogy ne költsünk arra, amire nem muszáj, és érdemes lenne valami társadalmi konszenzus félét kialakítani arról, hogy mire ne szánjanak pénzt a magyar adófizetők 2024-ben.

Íme néhány óvatos javaslat:

Jövőre ne emelkedjen a politikusok bére. Hiába írja elő a törvény, ha a tojásra meg a tejre tudtak sapkát tenni, akkor a parlamenti képviselők, államtitkárok, Kövér László, Orbán Viktor, Szabó Tímea, Dúró Dóra és a többiek fizetésére is lehet, egyszerűen ez most nem az az időszak, amikor a legjobban kereső állami alkalmazottak (igen, a politikusok azok, nem is baj ha néha emlékeztetjük magunkat erre) fizetését meg szabad emelni.

Jövőre ne induljanak el presztízsberuházások! Ha a vasút- és útfejlesztéseket kihúzták, ha új HÉV-szerelvényekre nincs pénz, akkor értelmetlen, de politikai hasznot hozó, esetleg önkormányzati választásokat eldöntő építkezésekre sem szabad költeni. Olyan beruházásról pedig szó sem lehet, ami nem egyértelműen magyar érdek, hanem mondjuk kínai.

Jövőre legyen olcsóbb a propaganda! Nemzeti Konzultációra egy forint se menjen, fogják vissza magukat a Megafon „mikroadományozói”, a nagy kék plakátokon és YouTube-reklámokban is csak valódi információkat osszon meg az állam, tehát nincs sorosozás, dollárbaloldalozás, a Rogán-minisztérium illetve B. Gyula egyes munkatársai pedig biztosan találnak majd a piacon is rendes munkát.

Apropó B. Gyula, a pénzhiánynak meg kell látszania a kormányközeli vállalkozók bevételein is. Nem azt mondom, hogy Mészáros Lőrinc ne nyerjen közbeszerzést, de a 2024-ben szó sem lehet túlárazásról, a baráti cégek is csak az iparágban megszokott nyereséget tehetik zsebre, vagy jöhet az extraprofit adó, mert az tényleg extraprofit. Ha bizonyos cégek csak azért léteznek, hogy lefölözzenek valamennyit az állami megrendelések után, ha valamit az állam is meg tud oldani közbeékelt fideszes vállalkozók nélkül, akkor 2024-ben ezek a cégek, ezek a vállalkozók ne létezzenek.

2024-ben nem lehet lopni. Bárki, akinek eddig meg volt engedve, hogy a saját barátaiknak kamutanulmányokra és kamueseményekre állami vagy uniós forrást szerezzen, az húzza be fülét farkát, mert pénzhiányban más világ van. Egyetlen állami szerv se kössön baráti vállalkozókkal kamu szerződést, de még igazit sem, ha túl sokba kerül, amire viszont legyen pénz, az a rendőrség és az adóhatóság, mert most tényleg ki kell nyomozni, ha valaki lop, vagy nem fizeti be rendesen az adót.

2024-ben vissza kell fogni az urizálást. Ne legyen a kormányzati repülőgépeken ötmilliós zabálás, ne repüljön a miniszterelnök állami pénzből focimeccsekre, a kormánykarácsonyon is elég, ha csak egész jó ételek vannak, nem a legluxusabb gourmet cuccok, és a miniszter úr irodájába se most kell antik asztalt és antik csillárt vásárolni csilliárdokért. 

Szerintem ebben a listában a legelkötelezettebb kormánypárti és ellenzéki szavazók is meg tudnának egyezni, éljen a társadalmi konszenzus, már csak Orbán Viktornak kell kiadnia a megfelelő utasításokat. Ha pedig úgy alakul, hogy bár pénzszűkében, de mindettől sokkal jobb hely lesz az ország jövőre, akkor a bőségesebb időkben is folytatni lehet a bevált gyakorlatokat.

Milyen jó is lenne. Szerencsére a naivitáshoz nincs szükségem költségvetési forrásra. 

Selmeci János jegyzete a 2023. június 9-i Esti gyorsban hangzott el.