„Támogassa
Reggeli gyors

"Ha nem lesz tél, értelmetlen erőltetni a téli olimpiát"

7/02/2022 12:58

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Hiába állítják a szervezők, hogy karbonsemleges a pekingi téli olimpia, azt az energiaforrást, amelyet leköt, csak környezetkárosító módon tudják pótolni – véli Ürge-Vorsatz Diána, CEU professzora.

2022. február 07. Reggeli gyors - részlet 22.02.07. Ürge-Vorsatz Diána
07:27
00:00

Kína olyan helyszínekkel nyerte el a rendezés jogát, amelyek az ország legszárazabb vidékei közé tartoznak: négy évtized átlagát tekintve a teljes téli időszakban mindössze 7,9 milliméter csapadék hullik az egyik külső helyszínen, Csangcsiakouban. Összehasonlításul: a svájci Davosban csupán egy tipikus decemberben ennek a kilencszerese szokott esni – írja a hvg360.

A szervezők műhóval, hóágyúval próbálják pótolni a téli olimpiához elengedhetetlen havat.

Ürge-Vorsatz Diána, a CEU professzora, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) tisztségviselője a Klubrádiónak azt mondta, a műhó okozta esetleges környezetszennyezés csak a kisebbik probléma, de a globális felmelegedés hatását tekintve azon is el kell gondolkodnunk, hogy vajon meddig szervezhetünk még téli olimpiákat. Ahogy azt is meg kell fontolni, hogy gyerekeinknek tanítsunk-e olyan téli sportokat, amelyek környezeti feltételei csak egyre távolabbi helyeken adottak, és egyre költségesebb módon érhetők el.

Peking 2022
 
Csangcsiakou, 2022. február 7. A német Denise Herrmann a női sílövők 15 kilométeres versenyének végén a 2022-es pekingi téli olimpián a csangcsiakoui zónában lévő Nemzeti Sílövő Központban 2022. február 7-én. MTI/AP/Kirsty Wigglesworth
 
 

Az IPCC klímaváltozás mérséklésének kérdésével foglalkozó munkacsoportjának alelnöke hozzátette, a mesterséges hóval is csak addig lehet játszani, amíg a hőmérséklet éjszakánként rendszeresen lemegy annyira, hogy a hó meg tud maradni. Ez azonban egyre bizonytalanabb. Hangsúlyozta, hiába hirdetik a szervezők, hogy karbonsemleges a téli olimpia, és több más különböző sportesemény is, ha közben a katari sivatagban tervezik például foci vb-t megrendezni klimatizált csarnokokban.

El kell tudnunk dönteni, miről mondunk le a klímaváltozás lassításáért. Olyan szolgáltatásokról, amelyek bár terhelik a környezetet, mint a fűtés, vagy olyan luxusokról, mint a környezeti adottságoknak nem megfelelő sportesemények, így a viszonylag magas átlaghőmérsékletű és száraz területen rendezett téli olimpiáról. Hozzátette, ha eltűnik a tél, értelmetlen erőltetni a téli játékokat.

Ürge-Vorsatz azt várná el a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól, hogy amikor kiírja a téli játékok szervezését, mérlegelje, hogy a pályázó városok természeti adottságai mennyire alkalmasak a verseny megrendezéséhez.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ürge-Vorsatz Diánával
2022.02.07., hétfő 6:45
Riporter: Dési János