„Klubrádió
Reggeli gyors

Az olimpiai mozgalom szemet huny az emberi jogok semmibe vétele fölött és diktatúrákat legitimál

7/02/2022 12:06

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Teljesen más a mostani kínai olimpia, mint 2008-ban volt, akkor ugyanis Kína gazdasági és politikai felemelkedését szimbolizálta, míg most egy olyan országnak kell a koronavírus-járvány miatt megtépázott tekintélyét helyrehozni egy lehetséges ukrán és egy tajvani háború árnyékában, amely elnyomó ország, mondta az Ázsia-kutató a Reggeli gyorsban.

2022. február 07. Reggeli gyors - részlet 22.02.07. Rácz Gábor
07:07
00:00

Az olimpia nemcsak sportesemény, hanem politikai jelentősége is van, például az, hogy egy ország látványos és tökéletes rendezésű olimpiával bizonyítsa be, helye van a legnagyobbak között is, ami egybeesik a politikai célokkal is. Rácz Gábor, Ázsia-kutató a pénteken kezdődött pekingi téli olimpiával kapcsolatban azt mondta a Reggeli gyorsban, hogy Kínát jelentős presztizsveszteség érte a világban, mert 2020-ban onnan indult el a pandémia, így ez a rendezvény egy lehetőség lenne a kínai politikai vezetésnek, hogy ezt a megtépázódott tekintélyt helyreállítsa, és jó színben tűnjön fel.

"De amint látható, de a politikai visszhangok nem a legkedvezőbbek" - tette hozzá, hiszen közel két tucat, elsősorban nyugati ország diplomáciai értelemben bojkottálja a játékokat. "Még ha a sportolóik jelen is vannak, de sem a nyitórendezvényen, sem a zárórendezvényen nem lesznek ott a jelentős országok vezetői".

Peking 2022
 
Peking 2022
 
Peking, 2022. február 4. Az Egyesült Államok sportolóinak bevonulása a 2022-es pekingi téli olimpia nyitóünnepségén 2022. február 4-én. MTI/EPA/Roman Pilipej
Fotó: Roman Pilipej
 

 

A helyzet azonban eltér a hetvenes-nyolcvanas évek klasszikus hidegháborús időszakától, amikor három csonka olimpiát is tartottak, és egyes szövetséges országok teljesen bojkottálták a rendezvényt. Ez ennél enyhébb reakció, viszont üzenetértékű, amikor a tajvani vagy az ukrán kérdés beárnyékolja az olimpiát, ezért szerinte nem lehet akkora politikai sikerről beszélni, mint a 2008-as olimpián, ami Pekingnek egyértelműen gazdasági és politikai szempontból is siker volt.

Az Ázsia-kutató szerint "nagyon ellentmondásos általában, ahogy a nyugat Kína felemelkedéséhez viszonyul". Azt ugyanis nem teheti meg, hogy ne mondjon semmit a hongkongi ellenzék felszámolásáról, az ujgurok, a tibeti kisebbségek elnyomásáról, és nem tudják olyan szinten törésre vinni a kapcsolataikat, mint egykor a Szovjetunióval szemben, hiszen a kölcsönös gazdasági függések jelenleg "túl nagyok", ezért szerinte a konfliktust nem lehet úgy kezelni, mint a hidegháború időszakában. Akkor elsősorban egy katonai versengés volt két nagy politikai tömb között, amelyek között nem volt különösebb gazdasági függés. "Ez most teljesen más" - jelentette ki Rácz Gábor.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) helyzete is most teljesen más, mint a hidegháború időszakában volt. Az a három csonka olimpia ugyanis jelentősen megtépázta a nemzetközi olimpiai mozgalom tekintélyét, sokan már temették, és attól féltek, hogy el fog jelentéktelenedni. "Csak a 88-as szöuli olimpián sikerült helyre kalapálni a mozgalom tekintélyét. Azóta a NOB-ot mindig az aggasztja, hogy nehogy még egyszer hasonló bekövetkezzen. Ezért annak érdekében, hogy egyes országok ne bojkottálják teljesen az olimpiát, és minden flottul menjen, "nagyon nagy engedményeket szokott bevállalni a NOB, legyen akár szó Oroszországról, vagy Kínáról".

Emiatt azonban rengeteg kritika éri az olimpiai mozgalmat, mint az 1936-os berlini olimpiával kapcsolatban is, hogy azzal, hogy szemet huny politikai visszásságok, az emberi jogok semmibe vétele fölött, azzal diktatúrákat legitimálnak. A NOB "elnyomó rendszerek nemzetközi helyzetét szilárdítja meg azzal, hogy a sportot az elnyomó rendszerek szolgálatába állítja. Elég csak arra Peng Suaj kínai teniszezőnő tavalyi esetére emlékeznünk, amelynél a nemzetközi teniszszövetségnek és a NOB-nak is túl kellett lépnie azon, hogy a teniszezőnő azt állította, hogy egy volt kínai pártvezető molesztálta őt. Peng Suaj ezután egy időre teljesen eltűnt, és most már tagadja, hogy mi történt, azt is, hogy egyáltalán ő mondott volna ilyet. Rácz szerint mindez azt mutatja, hogy ő is hatósági nyomás hatása alá kerülhetett, és a helyzete továbbra is kényes. "Nem tudhatjuk, nem áll-e fenyegetés hatása alatt még jelenleg is. Kínában nincs lehetőség arra, hogy a volt miniszterelnökhelyettest vizsgálat alá vonjanak" - mondta.