„Klubrádió
Reggeli gyors

Guy Verhofstadt: Nincs más szó Orbánra, csak az, hogy áruló

2/01/2023 08:25

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Ukrajnában úgy látják, amíg Orbán hatalmon marad, aligha javulnak az ukrán-magyar kapcsolatok, nyugaton pedig azt mondják, hogy Orbán aláássa az oroszok elleni egységet. Nem véletlen, hogy Putyin csak Orbánnak küldött az Uniós vezetők közül újévi jókívánságokat. Nemzetközi lapszemle. 

2023. január 02. Lapszemle 20230102/Csernyánszky Judit
04:51
00:00

A megromlott magyar-ukrán-kapcsolat aláássa az EU Oroszoroszág elleni egységes álláspontját – írja a Financial Times, amely szerint Orbán Viktor nem sokat tett azért, hogy megváltoztassa a róla kialakult képet, hogy Putyin barátja: az Oroszország elleni szankciókon lazított, nemet mondott az országon áthaladó fegyverszállításokra, az Ukrajnának nyújtandó hitelezésbe is csak a Magyarországnak szánt pénzügyi alkudozás során ment bele.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozója Moszkvában
 
Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor
 
Moszkva, 2018. július 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (b) a moszkvai Kremlben 2018. július 15-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs / MTI
 

 

Mindezek ártanak az Uniónak, ami segíteni akar Ukrajnának az oroszok megállításában. Biztató előjel, hogy az év végéig lezártak bizonyos kérdéseket az Orbán-kormánnyal, de az alapvető nézeteltérések továbbra is fennmaradtak, és a konfliktust is csak elodázták tavaszig, és ha az ígért korrupcióellenes és igazságügyi reformok addig nem valósulnak meg, akkor nincs más alternatíva, mint Magyarországot elszigetelni az Unión belül, írja a cikk.

A cikkben megszólaltatnak egy nyugdíjast, aki a kormánypárti médiát visszhangozza azt állítja, hogy az ukránok maguknak köszönhetik ezt a háborút, és nem szeretné, ha Magyarország belesodródna a háborúba. Bayer Zsoltnak a Zelenszkijre tett gyalázkodó megjegyzéseit is idézi a FT, miszerint „egy arrogáns, ostoba, korrupt, Amerikából eltartott sovén disznó.” Mindezekkel a kormány elveszti a hitelét.

Egy friss közvéleménykutatás szerint az ukránok 42 százaléka ellenségesnek találja a magyarokat, amivel kapcsolatban Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, amíg Orbán hatalmon marad, aligha javulnak az ukrán-magyar kapcsolatok. Emlékeztetett Orbánnak arra a júliusi jóslatára, hogy az ukránok soha nem fogják megnyerni ezt a háborút az oroszok ellen.

Zelenszkij júniusban meghívta Orbánt Kijevbe, aki akkor közölte: nincs napirenden ilyen utazás. Mindezek bizonyítják, Orbánék semmilyen tekintetben nem tudnak teljesen leválni Oroszországról, miközben ezen más tagországok szüntelenül dolgoznak.

A Stars and Stripes - A Pentagon kiadványa - szájbarágósan arról ír, hogy mit jelent Magyarország és Lengyelország számára az uniós pénzek befagyasztása. A cikk szerint mégha Orbánék a korrupcióellenes intézkedéseket igyekeznek is majd betartani, a demokratikus berendezkedésére vonatkozó kritikákat nem tartják jogosnak, így a cikk szerint gondok lehetnek az uniós pénzek utalásával tavasszal.

Mindössze három uniós politikusnak küldött újévi üdvözletet Vlagyimir Putyin: Orbán Viktornak, Silvio Berlusconinak és Gerhard Schrödernek – írja az ukrajnai Pravda. Orbánnak így szólt az üzenet: a nehéz nemzetközi helyzet ellenére országaink közti kapcsolat pozitívan alakul, és számít arra, hogy a jövőben is tovább bővülnek a közös ügyek. Putyin a szerb és belorusz elnököket is meglepte jókívánságaival.

Nincs más szavam rá, csak az, hogy áruló – írta ezt Orbán Viktorról a volt belga kormányfő, Brexit-ellenes európai parlamenti képviselő, Guy Verhofstadt azok után, hogy legutóbbi interjújában a magyar miniszterelnök azt sugallta, csak akkor lesz vége az oroszok háborújának, ha az amerikaiak nem szállítanak tovább fegyvereket Ukrajnának.

Az ALDE kongresszusa
 
Guy Verhofstadt
 
Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) pártcsoport frakcióvezetője felszólal a csoport kétnapos madridi kongresszusának nyitónapján, 2018. november 9-én.
Fotó: MTI/EPA/EFE/Fernando Villar / MTI/EPA/EFE/Fernando Villar
 

 

A szélsőjobboldali amerikai Breitbart körbejárta a kijelentés hátterét, elemezve Orbán mondatait:

  • Magyarországnak nem áll érdekében feladni üzleti-kereskedelmi kapcsolatait a háború ellenére sem Oroszországgal.
  • Magyarország Ukrajnát támogatja, és érdekében áll a szuverén Ukrajna túlélése.
  • A Breibart emellé illeszti az ukrán külügyminisztérium reagálását: Ukrajna legyőzése, amiről Orbán Viktor beszélt, oda vezethet, hogy Oroszország közvetlenül akár Magyarországot és a magyar népet is megfenyegetheti

Az amerikai szélsőjobboldali lap szerint a magyar kormányfőre nehezedő uniós nyomás ellenére Orbán képes menedzselni a ’Magyarország ki akar maradni a háborúból’ politikáját.