„Klubrádió
Megbeszéljük...

Gelencsér: A jelenlegi rendszer fasisztoid és totalitarizmusba hajlik

31/08/2022 19:46

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A rendszerváltás óta a nemzeti összetartozást két oldalról is szétverték a Momentum elnöke szerint. Az egyik, kvázi nemzeti oldalról a Fidesz, a másik, a liberális platform, akik számára a nemzeti jelző nem jelentett sokat, vagy semmit. Gelencsér Ferenc úgy látja, a Fidesz-kormány fasisztoid, totalitarizmusba hajló államot épített ki, és hogy ezzel szembe tudjon szállni, az ellenzék megújítására van szükség. Gelencsér azt mondta a Megbeszéljük című műsorban, hogy a demokratikus ellenzéken belül a Momentumnak kell képviselnie azt a centrista vonalat, amely meghaladja a jobb- és baloldali felosztást.

2022. augusztus 31. Megbeszéljük részlet - 2022.08.31. Gelencsér Ferenc
17:05
00:00

Mikor Orbán Viktor 2002-ben azt mondta, a haza nem lehet ellenzékben, azáltal a miniszterelnök magához ragadta a jogot, hogy eldöntse, ki része a nemzetnek és ki nem az. A Momentum elnöke szerint azonban azóta felnőtt egy generáció, amelynek meghatározó élményei közé tartozik a 2002 és 2010 közötti világ: a gazdasági világválság is, illetve az is, hogy volt egy miniszterelnök, aki elismerte, hogy nem mondott igazat. "Ez egy nagy trauma volt sokaknak, de ő legalább elismerte. A mostani miniszterelnök pedig semmit nem ismer el" – mondta Gelencsér.

Sértő és hamis az a beskatulyázás, amely politikailag jobb- és baloldaliakra osztja az embereket. Gelencsér szerint a Momentum célkitűzése, hogy megújítsa a közgondolkodást e téren. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy nem lenne jó irány, ha a NER leváltását követően – 4 vagy 8 évvel később – egy Orbán Viktorhoz hasonló új karakter jönne elő, mert az ugyanúgy félsikert jelentene, mint ahogyan a rendszerváltozás sem azt hozta, amit sokan vártak tőle. Hozzátette, az elmúlt 12 év rendszere önmagában tragikus, viszont a Momentum nem szeretne visszatérni a 2010 előtti világhoz sem, mert az sem volt hibátlan.

Gelencsér példaként a közszolgáltatásban dolgozók béremelését hozta fel. Hiszen egyrészt baloldali témának tekinthető a pedagógusok és a rendőrök béreinek rendezése, másrészt nemzeti érdek, hogy legyen, aki tanít az iskolákban, és legyen, aki fenntartja a rendet. A Fidesz-kormány azonban nem törődik ezekkel a kérdésekkel, hanem "fasisztoid és totaliarizmusba hajló rendszert" épít. A Momentum centrista erőként kíván fellépni, hogy valódi rendszerváltást érjen el, és meghaladja a 20. századi politikai kategóriákat – tette hozzá a párt elnöke.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Gelencsér Ferenccel
2022. augusztus 31., szerda 16:15
Riporter: Bolgár György