„Klubrádió
Megbeszéljük...

Gégény Orbán és az ördögűző pap találkozójáról: Jobb lenne a politikát és az ördögűzést külön kezelni

15/02/2023 21:02

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nem érti Gégény István teológus, hogy miért kellett nyilvánosságra hozni Orbán és a magát ördögűzőnek hirdető Blount atya találkozóját. Szerinte ezzel a miniszterelnök elvonja a figyelmet Blount látogatásának valódi céljáról, a Szeretetláng misszióról. Emellett szerinte a pártpolitikát nem kéne összemosni az ördögűzéssel.

2023. február 15. Megbeszéljük - részlet 23.02.15. Gégény István
11:48
00:00

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, "Isten hozta James Blount atyát Magyarországon!" – posztolta Orbán Vikor Facebook-on, amiben az amerikai pappal közös képet osztott meg. A negyven éve magát hivatalosan is exorcistának, azaz ördögűzőnek valló pap szombaton a Szent István Bazilikában mondott beszédet, ezután fogott kezet a miniszterelnökkel.

Blount volt az, aki a koronavírus-járvány idején azt híresztelte, hogy a szentelt víz megvéd a fertőzéstől.

Nem érti Gégény István teológus, hogy miért kellett nyilvánosságra hozni a találkozót. A Szemlélek lapigazgatója elmondta, nem azért érkezett Blount Magyarországra, hogy a miniszterelnökkel találkozzon, hanem a Szeretetláng nevű mozgalom misszionáriusaként látogatott el a többi közt Magyarországra is, hogy arra kérje katolikusokat, "ne pipálják ki vasárnapi templomba járással" a hitéletüket, hanem imádkozzanak elkötelezetten. Gégény ezt disszonánsnak tartja. Szerinte Blount egy ennél sokkal fontosabb hitéleti ügyben érkezett Magyarországra.

Lényegében ezzel a miniszterelnök – talán akaratlanul – elterelte a figyelmet a látogatás valódi céljáról. Példaként emelte ki, hogy Chuck Norrist, aki 2018-ban járt Magyarországon, hogy a Baptista Szeretetszolgálat cipősdoboz-akcióját népszerűsítse. A magyar közvélemény ehelyett azt látta, hogy Orbán maga vitte kocsival a TEK egyik bemutatójára, közben pedig arról beszélt, hogy ő egy "street fighter".

Összességében Gégény úgy látja, hogy nincs azzal semmi baj, hogy Orbán találkozik ezekkel az emberekkel, azzal sincs gond, ha ezekről fotó, videó készül, de nem kell nagy dobra verni, egyik esetben sem kellett volna politikai szintre emelni ezeket a találkozásokat.

Hozzátette, Blounttal kapcsolatban is vannak fenntartásai. A találkozó után az atya ellátogatott Szombathelyre, ahol arról beszélt, hogy milyen nagyszerű vezetője van a magyaroknak, mert Viktornak hívják, és ha úgy vesszük, Jézusnak is ez a neve, hiszen ő mindig győztes. Ezt megrökönyítőnek nevezte. "Jobb lenne a politikát, különösen a pártpolitikát és az ördögűzést külön kezelni" – foglalta össze véleményét.

Azzal kapcsolatban, hogy Blount magát exorcistának hirdeti, Gégény elmondta, az atya arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a gonosz igenis jelen van a világban. Hozzátette, az ördögűzés formáit nagyon részletesen határozta meg az egyház. Hangsúlyozta azonban, ő ilyen eseményen nem volt jelen.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Gégény Istvánnal
2023.02.15., szerda 16:45
Riporter: Bolgár György