„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Fűtéskorszerűsítésben nincs félmegoldás

27/05/2021 13:29

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Lakossági napelemrendszerek és elektromos fűtés kiépítésére a kormány 130 milliárd forintot kér az EU-tól a helyreállítási alap keretében. Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat és energia programvezetője szerint a tervekből épp csak az nem derül ki, hogy milyen módon valósítják meg. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a napelem technológia nem alkalmas arra, hogy teljes egészében kiváltsa a hagyományos fűtést. Megfelelő szigetelés nélkül pedig ez csak látszatmegoldás.

2021. május 27. Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. május 27., csütörtök 09:00): Botár Alexa és Bendarzsevszkij Anton
46:47
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre

A magyar kormány a helyreállítási csomaggal kapcsolatos terveinek új, csökkentett verziójában már csak egy szám szerepel, eszerint az összesen 2511,27 milliárd forint uniós pénz 41,17 százaléka szolgálja majd a klímacélokat. De ennek a nagy részéről nem igazán derül ki, hogy hogyan – írja a 444. Ez azt jelenti, hogy a kedvezményes hiteleket nem hívnák le. Para-Kovács Imre a Reggeli gyorsban megjegyezte, hogy a hiteleket inkább Oroszországtól és Kínától vesszük fel.

Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) éghajlat és energia programvezetője megjegyezte, hogy a tervből továbbra sem derül ki, hogyan, és miért éppen ekkora összeget szán a kormány klímacélokra, és továbbra is vannak ellentmondások. Példaként hozta fel a fűtéskorszerűsítés problémáját.

Fotó:
Pixabay
 

Lakossági napelemrendszerek és elektromos fűtés kiépítésére a kormány 130 milliárd forintot kér az EU-tól. Botár szerint energetikai felméréssel lehet felmérni, hogy milyen szintű fűtési korszerűsítés szükséges. Ezt nem lehet "mély korszerűsítés" nélkül megoldani. A probléma ott van, hogy első sorban elektromos és hőszivattyús megoldásokra adta le a kormány a tervet úgy, hogy nem mérték fel az érintett épületek állapotát.

Ez azt jelenti, hogy nem lehet általános érvényű, minden háztartásra megfeleltethető megoldást választani. Mert minden egyes háztartás esetében

- energetikai felmérés,
- mély korszerűsítés,
- és az energiafogyasztásról szóló tanúsítványok kiállítása 

szükséges.

A napelemes megoldás azért problémás, mert a külön igényelhető energia tároló csak korlátozott ideig képes megőrizni a megtermelt áramot. A megfelelő nyílászárás és hőszigetelő burkolat nélkül pedig semmiképpen nem csökken a rezsi sem.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Reggeli személy/interjú Botár Alexával
2021.05.27., csütörtök 9:05
Riporter: Para-Kovács Imre