„Klubrádió
Esti gyors

Furcsa adatok alapján számol a KSH

24/03/2021 22:15

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A reálkeresetekről és munkanélküliségről szóló  hivatalos adatok sem fedik a valóságot – mondja Herczog Zoltán, volt szociális és munkaügyi miniszter, aki szerint a Központi Statisztikai Hivatal sajátos módszertan alapján – bizonyos adatok figyelembevétele nélkül – számította a jelentésben foglaltakat.

2021. március 24. Esti gyors - részlet 21.03.24. Herczog László
07:34
00:00

A GDP 3,8 százalékkal bővülhet idén, az államháztartás hiánya elérheti a GDP 7,7 százalékát, az államadósság rátája pedig, az előző évhez képest kismértékű csökkenés mellett, 80,2 százalékon állhat 2021 végére a  Pénzügykutató Zrt. idei évre szóló jelentése szerint – írta a Portfolio.hu.

Herczog László, az egykori Bajnai-kormány szociális és munkaügyi minisztere szerint megvan annak az esélye, hogy a magyar gazdaság relatíve jól teljesítsen 2021-ben, de a környező országokhoz és a balti államokhoz képest még így is elmaradunk. A közgazdász a koronavírus-járvány gazdasági hatásaival kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy a különböző támogatások nagy része olyan területekre került, amelyek nem szolgálják a versenyképesség javulását, vagy a gazdaság növekedését. Ezek közül a sportkiadásokat, és az egyházaknak nyújtott támogatásokat , amelyek messze meghaladják az egészségügyre fordított tétel mértékét.

Több mint nyolcszáz közfoglalkoztatott a Nyírerdő Zrt.-nél
Fotó: Balázs Attila / MTI
 

Eközben Európa legtöbb országa és az Egyesült Államok is – ha úgy tetszik – ingyenpénzt adtak az embereknek, ami azért nagyon hasznos, mert ezzel újra aktiválhatják magukat, mint fogyasztók, és így keresletet támasztanak, így serkentve a gazdaság növekedését.

Herczog arra is felhívta a figyelmet, hogy a hivatalos reálkereseti és munkanélküliségi adatok sem fedik a valóságot. Ennek oka véleménye szerint módszertani, nem arról van szó, hogy a KSH csalna a jelentéseiben. A statisztikai hivatal ugyanis csak a teljes munkaidőben dolgozókat, illetve az 5 főnél több embert foglalkoztató vállalatokat vizsgálja. Így számításaikból kimarad az érintett másfél millió munkavállaló, köztük az egyéni vállalkozók.

A munkanélküliek száma 52 ezer fővel nőtt 2020-ban. Herczog ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nagyon szigorú szabálya van annak, ami alapján munkanélkülinek tekintünk valakit. Olyan emberekről van szó, akiknek legalább egy óra után járó jövedelme volt, aktívan munkát keres és két héten belül munkába tud állni. Ha valaki nem keres, vagy nem tud 2 héten belül munkába állni, akkor a besorolása inaktív lesz. Ezek száma igen jelentős, megközelíti a 300 ezer főt.  A szakember szerint őket is beszámítva az új állástalanok száma 80 ezerre rúg.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Esti gyors
21.03.24. 18:23
Riporte: Szénási Sándor